Почетна / САОПШТЕЊА / 2010 / Епископ Артемије: Тужбе против Атанасија и Амфилохија

Епископ Артемије: Тужбе против Атанасија и Амфилохија

Print Friendly, PDF & Email

КРИВИЧНЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ А. ЈЕВТИЋА И АМФИЛОХИЈА РАДОВИЋА

ep-atanasije-jevticЕпископ Артемије поднео кривичне тужбе

Тужбе поднете првенствено са циљем помоћи окривљенима

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Артемије поднео је данас Суду у Београду кривичне тужбе против Атанасија Јевтића, бившег Епископа захумско-херцеговачког, и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића.

Против окривљеног Атанасија Јевтића поднета је кривична тужба зато што је путем медија, у тексту под насловом ”Покајанија отверзи ми двери, Жизнодавче”, изнео неистините тврдње на рачун Епископа Артемија, у стању урачунљивости, поступајући са директним умишљајем, јер је био свестан свога дела и хтео његово извршење, и био је свестан да је његово дело забрањено, чиме је извршио кривично дело клевете. Учињено кривично дело довело је до тешких последица за Преосвећеног Артемија.

Против окривљеног Митрополита Амфилохија Радовића поднета је кривична тужба зато што је путем штампе, у дневном листу ”Курир”, изнео увреде на рачун Епископа Артемија, у стању урачунљивости, поступајући са директиним умишљајем, јер је био свестан свога дела и хтео његово извршење и био је свестан да је његово дело забрањено, чиме је извршио кривично дело увреде.

Тужбе су поднете и против дневних новина ”Курир” и ”Ало”, које су преносиле изјаве претходно поменутих, јер наводи у спорним новинским текстовима представљају апсолутнe неистинe, које су срачунате искључиво на вређање и омаловажавање Епископа Артемија.

Његово Преосвештенство Епископ Артемије био је, нажалост, приморан да приступи подношењу кривичних тужби против окривљених, не толико ради заштите себе и својих права, него превасходно ради помоћи и заштите окривљених, који су већ у једном дугом временском периоду, низом јавних чињења и поступака, унижавали и срозавали узвишеност и достојанство епископског чина, као и углед Цркве Божије у очима верног народа, али и целокупне јавности, не само у Србији, него и у другим Православним земљама.

С обзиром на духовни пад, који већ личи на суноврат, толико видљив читавој јавности, овај потез представља један од последњих покушаја заустављања стрмоглавог спуштања на степенима духовне лествице.

Претходно је, почетком маја 2010, Архимандрит Симеон такође био принуђен да поднесе кривичну тужбу против окривљеног бившег Епископа херцеговачког А. Јевтића, са истим циљем и намером, еда би се стрмоглави пад некако зауставио. Јасно је, међутим, да то није имало жељеног дејства, јер је окривљени наставио да јавно дела на исти начин, не само сабирајући тако нова безакоња ”на главу своју”, него пре свега унижавајући углед и достојанство Цркве Божије и преузвишеност епископског чина.