Почетна / САОПШТЕЊА / 2013 / ЈОЗЕФ РАЦИНГЕР – ћутање кривца

ЈОЗЕФ РАЦИНГЕР – ћутање кривца

Print Friendly, PDF & Email

Настављајући дугу традицију Ватикана и папа у скандалима, мандат Јозефа Рацингера на папском трону обележен је ћутањем кривца пред низом педофилних скандала и случајева разврата.

Скандала, који су према многима срушили „непогрешивост“ Бенедикта 16, и сходно томе, и њега самога са трона.

Још пре преузимања дужности 2005, „ротвајлер Божији“ – надимак који је стекао због конзервативног става у догматским питањима – био је као кардинал Јозеф Рацингер током 24 године надлежан у Ватикану за праћење случајева злостављања.

То је и био разлог због којега је сматран за главног одговорног у случајевима прикривања два велика скандала педофилије, који су уздрмали Ватикан када су угледали светлост дана 2010:

Први се односио на серијског педофила јереја Лоренса Мерфија из Висконсина, који је злоставио 200 дечака у школи глувих, и чије су рашчињење званично тражили свештеници његове епископије писмом упућеним Ватикану још средином 90-их. Вест да је Рацингер пренебрегао ове захтеве и да није покренуо процес рашчињења правећи се да „не види“ (чак је његова десна рука, кардинал Бартоне, објавио да Мерфи може да остане јереј), изазвала је земљотрес у Ватикану током његовог мандата.

Други случај се односи на вођење, још док је био надбискуп Минхена, предмета педофилног јереја Питера Хулермана, који је и поред многобројних оптужби на његов рачун за злоупотребу малолетника, по наредби Рацингера 1980. премештен у психијатријску болницу, да би затим у веома кратком временском периоду, био без икаквих последица враћен својим свештеничким дужностима, и то окружен … малолетницима!

Култура… ћутања

Поменутим случајевима придружује се и прикривање, од стране Папе Бенедикта 16, систематског злостављања мале деце у периоду 1975-2004 које су вршили римокатолички свештеници у Ирској, док такође треба навести да су током његовог мандата на папском трону педофилни скандали, који су се претходних година односили само на САД и Ирску, проширили и на Аустрију, Белгију, Немачку, Холандију и Норвешку.

Папска култура ћутања као „рибе“ због педофилних скандала, јасно се види у његовом писму свим римокатоличким епископима из 2001. У њему је случајеве злоупотребе малолетника изједначио са „secretum pontificum“, тј. папском тајном, претећи најстрожим црквеним казнама у случају њиховог откривања!

„Vatileaks“

Као да нису били довољни педофилни скандали, прошле године је нови мрачни случај узбуркао воде у Ватикану.

Тада је заправо избио на површину тзв. „Vatileaks“, објављивање поверљивих докумената Понтифекса од стране његовог батлера Паоло Габријелија.

Писма су изнела на светлост дана поквареност и разврат у окриљу Римокатоличке Цркве, финансијске злоупотребе али и сукобе у врху јерархије ради контроле власти.

Припремило Уредништво
према наводима атинске новине Етнос.