Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Ко из Српске Цркве ангажује Шиптаре да протерује монахе са Косова? (3)

Ко из Српске Цркве ангажује Шиптаре да протерује монахе са Косова? (3)

Print Friendly, PDF & Email

МОЛОТОВЉЕВИМ КОКТЕЛИМА НА МОНАХЕ!

На сајту Епархије рашко-призренске у егзилу писано је већ о томе да ће гонитељи Епископа рашко-призренског г. Артемија и његових монаха, у целом Православном свету, иначе, препознати и са гнушањем помињани, а особито њихов послушни слуга кога су безаконо поставили на трон Епископа рашко-призренских, прећи ускоро у нову фазу прогона, која ће значити и примену силе.

Томе нас учи црквена историја, и то је, уосталом, нужна законитост којој следују они који се ставе у послушност злом господару, човекоубици (в. Јн. 8, 44). Kао што је нужна законитост да примена силе постепено ескалира, и постаје све отворенија и бруталнија.

Да ли су ти дани већ започели? Најновијим догађајима претходилa су застрашивања домаћина који су у својим кућама прихватили монахе, као и претње да ће њихове куће бити запаљене.

Прељубник-узурпатор и његова скупина посветили су се „храбро“ разним начинима да протерају монахе из Епархије рашко-призренске, са већ познатим и опробаним методима деловања. Које време посвећују духовном раду, могао би се запитати неко од неупућених.

Поједини свештеници са великим „усрђем“ предали су се овоме „послу“, међу којима, не неочекивано, предњаче архијерејски намесници Живојин Којић из Штрпца, Томислав Миленковић из Новог Пазара, Милија Арсовић из Косовске Митровице…

Сагласно, као и увек, речима Светога Писма: „Ко чини неправду нека још чини неправду, и нечисти нека се још прља; а ко је праведан нека још чини правду, и ко је свет нека се још освећује“ (Апок. 22, 11).

shara2

У среду 9. фебруара око 19:30 на катакомбу у Житковцу бачена су два молотовљева коктела. Један је бачен под ауто марке голф који је био паркиран у дворишту, а други ближе кући у којој су се налазили монаси. Боца која је бачена под ауто се разбила при чему је и фитиљ горео, како се касније утврдило, али на сву срећу није дошло до експлозије. Боца која је бачена ближе кући није се разбила. Јерођакон Јаков, један од житеља катакомбе, сведочи да је те вечери око 19:30 чуо да је нешто у дворишту пукло а затим и звук аута који се удаљавао. На све ово није обратио посебну пажњу. Ујутру после службе кренуо је да провери стање у дворишту и при томе наишао на поменуте молотовљеве коктеле. Овај напад је одмах пријављен КПС полицији која је убрзо дошла и извршила увиђај. Нешто касније у полицијској станици у Звечану житељи катакомбе, отац Евтимије и отац Јаков, дали су и своје изјаве. Полиција КПС је дала обећања да ће случај истраживати и да ће монаштво чешће обилазити.

После недавно објављених претњи упућених од безаконика стигло се и до извршења истих на делу које, Богу хвала, нису изазвале никакве штете. Чак и да је дошло до експлозије братство се не би поколебало у својој одлуци да остане и богослужи на месту одређеном од нашег законитог канонског Епископа Артемија – истичу монаси из катакомбе у Житковцу.

Неуспели напад на монаштво одано Владици Артемију показује сву безочност и богоодступништво гонитеља Истине, како оних у црквеном клиру тако и оних из света. Њихово „синхроно“ одступање „руку под руку“ од пута Божијег равно је одступању јеврејских старешина који су у свом безумљу ишли до тога да су и самога Бога разапели на Крст мислећи при томе да Богу службу чине. Напад на Христове монахе напад је на самога Христа јер је сам Господ рекао: „Када учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте“ (Мт. 25, 40). Овим најновијим богоодступницима братство катакомбе у Житковцу саветује да се покају за своје безакоње док још времена има, јер је страшно упасти у руке Бога Живога (уп. Јевр. 10, 31).

У ишчекивању да починиоци овог гнусног и безбожног напада ускоро буду изведени пред лице правде, мало катакомбно братство наставља свој редовни монашки живот са још већом одлучношћу да остане и опстане на свом месту спасења у катакомби у Житковцу.

{gall}galerije/napad_zitkovac{/gall}