Почетна / САОПШТЕЊА / 2013 / La Repubblica: Бенедикт је хтео да предухитри „цунами“ нових скандала

La Repubblica: Бенедикт је хтео да предухитри „цунами“ нових скандала

Print Friendly, PDF & Email

Италијанска новина La Repubblica даје нову димензију историјској оставци понтифекса, позивајући се на анонимне изворе. Према тим изворима, Бенедикт је одлучио да се повуче након спровођења унутрашње истраге, која га је обавестила о размерама неморалних и финансијских скандала у Ватикану.

Три кардинала, укључујући и бившег управника тајних служби Ватикана, позвани су да потврде оптужбе о финансијским малверзацијама, неморалу и протежирању, који се наводе у тајним документима Ватикана, откривеним у афери VatiLeaks.

Папи су 17. децембра 2012. предали два у црвену кожу укоричена тома – од скоро 300 страница – који садрже „прецизну мапу обмана и њихових протагониста“ у Светој Столици, открива новина.

„Тога дана је, над поменутим списима у свом кабинету, Бенедикт донео одлуку коју је већ толико времена пребирао по мислима“, наводи чланак. Међутим, Служба за медије Ватикана је одбила да то коментарише.

Информације које је добио од кардинала у целини се односе на кршење шесте (не чини прељубу) и седме заповести (не кради), изјавила је новинама особа „веома блиска“ састављачима извештаја.

Прича се да су кардинали открили читаву тајну мрежу хомосексуалних особа, чији су припадници организовали развратна окупљања на многим местима у Риму и у Граду Ватикану, и који су били лаке жртве принуде због њихове сексуалне опредељености.

Извештај се такође бави и сумњивим трансакцијама које су вршене у Институту Религиозних послова (IOR), Ватиканској банци, где је прошле недеље постављен нови председник, након девет месеци током којих је ово место било упражњено, пише La Repubblica не износећи детаље.

Новина наводи и да ће папа Бенедикт ова поверљива документа лично предати свом наследнику, са надом да ће он бити довољно „јак, млад и свет“ како би предузео потребне мере.

Припремило Уредништво
према наводима са in.gr.