Почетна / САОПШТЕЊА / 2010 / Манастир Црна Река: Саопштење за јавност

Манастир Црна Река: Саопштење за јавност

Print Friendly, PDF & Email

После немилих догађаја са нашим духовним оцем – Владиком Артемијем, при којима је он не само разрешен управљања Епархијом него и буквално прогнан из Епархије рашко-призренске, братство манастира Црна Река саопштава јавности следеће:

Даљи боравак братства у манастиру Црна Река и уопште у Епархији рашко-призренској не доноси духовну корист како братству као целини тако и сваком од нас појединачно. Разлози се првенствено односе на губитак поверења у нову Епархијску управу и смутњу која нас прати од тренутка када је Владика Артемије уклоњен са трона Епархије рашко-призренске.

Братству је немогуће да остане у кући из које је протеран наш духовни отац, тим пре што ју је он из темеља обновио, препородио и удахнуо у њу светопредањски дух. Протерати Њега без доказане кривице значи протерати и нас – његова верна чада, јер смо ми двоједна и нераздељива целина стварана у протеклом крстоносном периоду распете Епархије. То су требали да знају они који су одлуку о разрешењу и прогону донели.

Одлука СА Синода да се Владици Артемију забрани духовно руковођење монаштва рашко-призренске Епархије за нас је неприхватљива и још више нас побуђује да канонски напустимо Епархију рашко-призренску и потражимо пријем у Епархију у којој ће се налазити Владика Артемије или бар у суседним Епархијама. Искрено се надамо да Епархијска управа, и поред наговештеног негативног одговора, ипак неће ограничавати слободу нашег избора места монаховања и омофора под којим желимо да будемо и да ће благовремено послати новог игумана са којим би се извршила прописна примопредаја манастира.  

У случају да не добијемо канонски отпуст братство ће и без канонског отпуста колективно напустити манастир 3. јуна 2010.године (Свети цар Константин и царица Јелена). При томе прихватамо сваку казнену меру црквених власти не одвајајући се на тај начин од тела Цркве као њена верна чада.

Пресуда нашем сабрату – монаху Антонију, лишењем монашког чина и одлучењем  из црквене заједнице на период од две године,  је крајње строга мера и код нас изазива бојазан да и у Цркви полако почиње “чистка неподобних и непослушних” и “припрема терена” каква је у предходном периоду спроведена у свим осталим институцијама почев од војске. Са зебњом постављамо питање: Где нас сви ови немили и небивали догађаји у Цркви воде?

Нека би дао Бог, молитвама свих Светих, чији спомен данас славимо, да овај облачак искушења убрзо прође и да на небу Цркве поново засија сунце мира, слоге и једнодушности. Амин. Боже дај.

Манастир Црна Река                                                                                                                      Братство манастира Црна Река
Недеља Свих Светих
30/17. мај 2010. године