Почетна / АРХИВА / Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email
Усреду, 21. септембра, у Богородичином манастиру у Прањанима код Горњег Милановца свечано је прослављена храмовна слава Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење шест свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 100 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богородице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Драгица Маљм из Сремчице, Угљеша Лекић из Младеновца, Немања Николић из Приштине, Векослав и Славица Великинац из Сремчице, Љиљана Шутановац из Сремчице, Ђурђе Петровић из Чачка и „Колосрпских сестара“ на челу са Бојаном Јакшић. За наредну годину пријавио се Петар Трифуновић из Прањана.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је рекао:

„Прославимо, дакле, у срцима својим, у химнама, пјесмама духовним, али прије свега животом својим, хришћанским животом својим, смирењем својим и трпљењем својим прославимо Пресвету Богородицу која је била чистија од свакога крина, која је била чистија од воде изворске, која је живот свој на Земљи провела без икаковога греха, никаквога греха не учинивши, прославимо Њу, дакле, и ми тако што ћемо на Њу да се угледамо, да се за грјехе своје кајемо, да чисти будемо, да савршени будемо као што нас Господ позива: „Да будемо савршени као што је Савршен Отац наш небески“, јер да није било рођења Пресвете Богородице, не би ни нас било, браћо и сестре, не би ни свијета овога било који је у гријеху лежао, који је у смрти лежао, који се ђаволу клањао и до сада би Господ са свијетом овим завршио, али није хтјео Бог јер не жели смрти човјека и не жели крај човјеку и не жели пропаст човјеку, него је хтио да пошаље Самога Сина Свога, Јединородног Сина да би нас од гријеха избавио. Зато се поклонимо Пресветој Богородици и Њу прослављајмо, Њу која је часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима, Њу која нам јеродила тјелом Бога Слово Логоса, Њу прослављајмо, кажем, пјесмама духовним, Њу прослављајмо ријечима својим, Њу прослављајмо светињом овом, дивном светињом која је Њој посвећена.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм.

Инфо службa

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.