Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

„Ако хоће ко за мном ићи, нека се одрекне
себе, и узме крст свој и за мном иде.“

(Мат. 16, 24)

На Великом вечерњу уочи празника светог оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, 13/26. јануара, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме расофорну монахињу Неонилу (Васић) и искушеницу Софију (Ковачевић).

Ново постриженим монахињама владика је дао нова монашка имена имена – Нона (по мајци светог Григорија Богослова (5/18. август)) и Анастасија (по мајци светог Саве (21. јун/4. јул)).

У својој веома надахнутој беседи владика Артемије је између осталог рекао:

„Велика је радост наша вечерас због дочека празника Светога Саве кога сутра славимо, али и због ове благодати Божије која се излила, по ко зна који пут, на ову свету обитељ, кроз монашење нових монахиња, сестара овога манастира. Богу хвала још увек у нашем народу има оних који чују глас Господњи који нас опомиње: „Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и иде за мном.“ Ево, и вечерас имали смо две наше сестре, које су оставиле свет и све у свету, узеле крст свој и кренуле путем Светога Саве и осталих угодника из рода нашега који су у монаштву Богу угодили и себе прославили.“

За све присутне сестринство манастира је приредило трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.