Почетна / АРХИВА / Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи празника Успенија Пресвете Богородице, 27. августа, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушенице ове обитељи Мару (Пантовић), Дубравку (Босанац), Ану (Сатарић) и Љиљану (Кнежевић). Новим монахињама Владика је дао монашка имена Михаила, Гаврила, Урила и Рафаила. Монашењу је присуствовало око 200 светосаваца из свих крајева Србије.

После чина монашења Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио новопостриженим монахињама, присутном монаштву и верном народу:

“Сви смо ми дали завјете у крштењу своме, оне вечерас поновише да као монахиње испуне те хришћанске завјете, да их испуне до савршенства, јер управо то је циљ монашкога живота – испунити све хришћанске завјете до савршенства, испунити ону заповјест Господњу: „Будите савршени као што је савршен Отац ваш Небески“. Нека и новопострижене монахиње помену нас све у молитвама својим, а ми њих да поменемо да им Господ буде на помоћи, да им Пресвета Мајка Божја коју вечерас прослављамо и сутра прослављамо у овом дивном празнику буде помоћница, буде учитељица у свему доброме, у свему побожноме, у свему што нас уводи у Царство Небеско. Амин. Боже дај.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.