Почетна / КАТАКОМБЕ / Недеља 14. по Духовдану у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Недеља 14. по Духовдану у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 14. по Духовдану, 9/22. септембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД). Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: протосинђел Евтимије (Милентијевић), протојереј Стефан Икономовски, јеромонах Симеон (Весић) и јерођакон Пајсије (Марковић). 

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Многи су звани, али је мало изабраних“, тј. сви су звани, а мало је оних који се одазивају, јер изабрани су они који су се одазвали на царев позив, они су изабрани и они су се удостојили те части да буду у дворима царским, на његовој гозби.

Цар припрема нас људе за своје госте кроз Цркву своју коју је створио и оставио иза себе на земљи, да се кроз њу и у њој спасавамо, да чистимо себе од грехова и страсти својих, да се облачимо у врлине хришћанске, у молитву, у пост, у љубав, у смирење, у трпљење, јер то је то свадбено рухо у коме ће нас Цар препознати да смо његове званице. И тако, браћо и сестре, да се трудимо у нашем животу, да не останемо са онима који не хтедоше доћи, него да будемо међу онима који се одазивају, јер Бог је нас позвао, посебно Православне хришћане, јер нису сви који се називају хришћанима, чак и православнима, нису достојни да седну за царску трпезу, зато што њихова вера, њихово име православни хришћанин, не одговара њиховим делима. Јер уста говоре једно, у срцу је друго, а на делу је нешто треће. Морамо бити пажљиви да будемо достојни царскога позива и части коју нам је цар указао.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Епископ Артемије је и дан раније, на Малу Госпојину, служио Свету Архијерејску Литургију у поменутом манастиру.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.