Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља блудног сина у Љуљацима

Недеља блудног сина у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

О чему нам све не говори Недеља о блудном сину? Говори и о нашем спокојству и пуноти у дому Оца небеског, и о нашем безумном напуштању Очевог покровитељства ради необуздане слободе, и о богатом наслеђу који човек има без обзира на своју непокорност, о непромишљеном траћењу тог богатства на свакакве непотребности, и о крајњем осиромашењу као последици тога траћења. Она говори и о томе како човек, освестивши се и дошавши к себи, промисливши и решивши да се врати многомилостивоме Оцу, са љубављу бива примљен и враћен у своје првобитно стање.

И ко неће овде за себе наћи благу и корисну поуку? Ако се налазиш у Очевом дому, не жури напоље на слободу. Јер, видиш како се завршио такав покушај?! Ако си, пак, отишао и проћердао иметак, онда се брзо заустави. Ако си све утраћио и упао у крајњу беду, брзо се реши и – врати се. Јер, тамо те очекује свака снисходљивост, ранија љубав и обиље. И овај последњи корак се показује као најнужнији. О томе није потребно опширно говорити. Освести се, реши да се вратиш, устани и пожури ка Оцу. Његово наручје те чека отворено, готово да те прими. Свети Теофан Затворник

У недељу о блудном сину, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У својој беседи Владика је истакао:

То је милосрђе Божије, које увек са љубављу очекује наш повратак из даљње земље, из земље греха у дом Оца нашега небескога. То је то покајање које је син овај принео, али прво дошао к себи. Што значи и ми морамо доћи к себи. Сагледати своје грехе, исповедити их пред свештеником пред духовником, решити и борити се да више не грешимо, и тако да се кренемо кроз велики Ускршњи пост, тим путем који ће нас одвести сигурно у Царство небеско. Ето то је порука браћо и сестре, данашњег Светог Јеванђеља, и порука Цркве која брине о нама као о деци својој.

Након Свете Литургије, уприличена је трпеза љубави, коју је приредио протосинђел Варсануфије са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.