Почетна / АРХИВА / Обележен спомен на битку изнад облака, битку на Гучеву

Обележен спомен на битку изнад облака, битку на Гучеву

Print Friendly, PDF & Email

Свесрбска народна организација “СРБИ НА ОКУП“ се од свог оснивања налази на првој линији борбе за очување националне свети Србског народа, његовог духовно-културног и државотворног предања. Обележавање сећања на значајне догађаје из наше прошлости, посебно оних који постепено тону у заборав (као последица нашег немара, али и деловања домаћих култур-трегера финансираних из страних фондова), представља важан део тог подухвата. По благослову Преосвећеног владике Ксенофонта, сваке прве суботе у септембру традиционално се обележава годишњица једног таквог догађаја, битке на Гучеву.

Ове године, организовано је јубиларно, десето по реду обележавање од једне од највећих битки србске војске у Првом светском рату. Испред зграде у којој се донедавно налазио  музеј “Меморијална галерија битка на Дрини“ у Бањи Ковиљачи, дана 02.09.2023. године у 10 часова, кренула је литија према спомен костурници на Гучеву, са великим Часним Крстом који је освећен на Христовом гробу у Јерусалиму, са барјацима, иконама, заставама Србије, Русије док се из грла заорило “У бој крените јунаци сви…“.

Деца која знају и цене своје часне претке

Мало али одабрано Христово стадо одлучно и не штедећи труда прелази тих десетак километара, тим чином чином изображавајући подвиг Гучевских јунака, уместо пушака и топова држећи Часни Крст, барјаке и иконе, а уместо муниције носећи у срцу и на уснама речи Исусове молитве.

По доласку код спомен костурнице, учесници су редом прилазили, целивали Часни Крст, а затим узимали благослов од игумана манастира Св. Краља Милутина у Бадовинцима, протосинђела Симеона,  који им је том приликом давао иконицу “Сабор Срба светитеља“.

После кратког предаха и освежења, уприличен је дочек Преосвећеног владике Наума, који је благословио све присутне вернике и учеснике Литије.

Затим је почео парастос за Гучевске јунаке који су дали своје животе у Првом светском рату за Крст часни и слободу златну. Низ лице многих присутних сливала су се и сузе, због сећања на мученичко пострадање витешких предака, али и због увида о недостојности овог нараштаја србског народа подвига славних и часних предака којима је служен парастос.

Након тога је одржана академија посвећана успомени на Гучевске јунаке, која се уз беседе, песму, гусле подсетила на њихов надчовечански подвиг и жртву.

 

 

Извор: srbinaokup.info