Почетна / САОПШТЕЊА / 2012 / Опело о. Јосифа

Опело о. Јосифа

Print Friendly, PDF & Email

У среду, 24. априла 2012. године, у 07:55, у 80. години живота, упокојио се у Господу монах Јосиф (Миловановић), сабрат манастира преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву. Отац Јосиф се упокојио дан по примању Светог Причешћа у Клиничком Центру у Београду где је и краће време лечен.

Монах Јосиф је рођен 23. 04. 1932. год. у селу Ђуринац код Свилајнца. На крштењу је добио име Јаблан. Стекао је основно образовање. Једно време радио као помоћни радник у Дому културе у Свилајнцу. Пре манастира је живео брачним животом. Господ га је у браку благословио са двоје деце: сином Јерком и ћерком Јадранком. Син Јерко се изненада упокојио од удара струје у својој 17. години живота.

Средином 2004. године отац Јосиф напушта ташти свет и одлази у манастир Бањска на Косову и Метохији где, 14. 08. 2006. год. прима монашки лик од стране свог Епископа и духовног оца Владике Артемија. Пре доласка у манастир Преподобног Јустина Ћелијског, у фебруару текуће године, отац Јосиф је једно време био сабрат манастира Светог Јована Крститеља у Љуљацима и манастира Сланци код Београда.

Заупокојна Литургија и опело оцу Јосифу служено је у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву у среду 25. априла. Опело је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење 15 свештенослужитеља и 3 ђакона. Опелу је присуствовало бројно монаштво епархије, најближи сродници оца Јосифа и тридесетак верника.

Тело оца Јосифа сахрањено је на старом гробљу у Свилајнцу а душу је, надамо се, преблаги Господ Исус Христос увео у рајска насеља којима је Отац Јосиф за живота искрено и свесрдно стремио.

Вечан ти спомен, достојан блаженства и вечног спомена, драги наш оче Јосифе!

Протосинђел Наум