Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празници / Педесетница – силазак Светог Духа на Апостоле

Педесетница – силазак Светог Духа на Апостоле

Print Friendly, PDF & Email

Света Тројица, Тројичин дан или Педесетница је назив празника који се слави педесетог дана после Васкрсења Христовог.

У Јерусалиму, на дан празника Сеница, једног од највећих јеврејских празника, окупљало се много људи из свих крајева света. На тај дан су све куће биле украшене травом и цвећем, а људи су били сабрани на молитву.

На дан Свете Педесетнице сви апостоли су били у Јерусалиму, јер им је Христос пре Вазнесења рекао: „Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене. . .“ (Лк. 24, 49).

Апостоли су се сабрали на молитву у кући која је, као и све остале била украшена травом и цвећем. Одједном се чуо необичан шум, који је подсећао на хујање силног ветра. Сва соба у којој су били апостоли одзвањала је од те хуке. Тада се појавила необична светлост, која се у виду огњених језика спустила на апостоле. Сви су се испунили Духом Светим и одједном су почели да говоре језицима страних народа, које никада пре тога нису ни чули. И не само то, него су им се откриле божанске истине и најдубља мудрост, колико је могуће људском уму да схвати. Потпуно су им постале јасне Христове речи и дела, као и смисао Христовог доласка на земљу. На апостоле, неуке и просте људе, рибаре и раднике, се спустио Дух Свети, треће лице Свете Тројице, и дао им сва знања, просветлио им ум и испунио их божанском снагом, да могу да иду по свету и проповедају веру у Христа Господа васкрслог.

Изашли су на трг, где је било много људи. Разговарали су са свима на њиховим језицима. Понашали су се раздрагано, па су многи мислили да су се опили, али свети апостол Петар је рекао да нико од њих није окусио никаква пића, јер је јутро, већ су те речи дар Духа Светога. Тада је апостол Петар почео проповед. Неуки рибар је, Духом Светим облагодаћен, проповедао онако како ни најумнији ни најученији људи нису могли да говоре.

Причао је о Христу, Његовом доласку, животу, смрти, Васкрсењу и Вазнесењу. Ова проповед је дубоко потресла све који су је слушали. Становници Јерусалима, који су пре само педесет три дана били сведоци Христовог страдања, схватили су колики су грех учинили кад су тражили да се Христос разапне. Питали су да ли могу некако да се искупе, и шта сада да раде, а свети Петар им је одговорио да треба да се покају и крсте у име Исуса Христа, ради опроштења грехова, а да ће на крштењу примити дар Духа Светога.

Много људи се одмах крстило и тако је настала Црква Христова.

Да није било благодати Духа Светог, апостоли не би могли да проповедају по целом свету и да за врло кратко време придобију много следбеника, који су поверовали свом душом и постали сами браниоци вере, коју су често потврђивали не само речима него и животом. Дух Свети чува Цркву, и зато је она претрајала до данас, пуна два миленијума, иако је пролазила кроз најстрашнија искушења и страдања.

На овај дивни празник, када су све цркве украшене зеленилом, у спомен на онај дивни давни дан, верујући људи клече у цркви и моле се. Плету венчиће и у њих уплићу најтоплије молитве. Овај празник је дан најрадоснијег сусрета са Богом и Божјим светом, у свој његовој пуноти и сјају.

На Педесетницу је све сабрано, свет, време, историја. Тада све добија свој потпуни смисао, јер, овим празником је почело велико и славно време хришћанске Цркве.

 

 

Тропар, глас 8.

Благословен јеси Христе Боже наш, иже премудри ловци јављеј, низпослав им Духа Свјатаго и тјеми уловљеј всељенују, Человјекољубче слава Тебје.

Кондак, глас 8.

Јегда снизшед јазики слија, раздјељаше јазики Вишњиј: јегда же огњенија јазики раздајаше, в соједињеније всја призва: и согласно славим Всесвјатаго Духа.

Тропар, глас 8

Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светога, и њима придобивши Васељену, Човекољупче слава Ти!

Кондак, глас 8.

Када је сишавши помешао језике, раздељиваше народе Вишњи; када огњене језике раздаваше, у јединство све призва: и једногласно славимо Свесветога Духа.