Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Епархија рашко-призренска осуђује наставак албанског насиља против Срба

Подсећање: Епархија рашко-призренска осуђује наставак албанског насиља против Срба

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 132, 17. октобар 2002. године

Грачаница, 15. октобар

Православна Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује последњи у низу напада на српско становништво на Косову и Метохији који се десио данас поподне у селу Клокот и у коме је настрадала српкиња Светлана Станковић, мајка двоје деце.

Након прошлонедељног напада на српске пензионере у Пећи и каменовања Срба у возу на путу Лешак – Косово Поље албански екстремисти несметано настављају са насиљем док међународни представници и даље упорно тврде да се ситуација на Косову и Метохији побољшава.

У данашњем издању дневног листа Зери (15. окт.) на албанском језику пренесена је изјава портпарола УНМИК-а Сузан Мануел у којој се каже: „Желимо да нагласимо да и поред неких извештаја положај Срба није исти као прошле године. Њихов положај је у великој мери побољшан и тврдње да је положај Срба гори него прошле године или да је раван нули нису истините“.

Нажалост овакве и сличне тврдње дубоко вређају српски народ. Прикривање албанских злочина или њихово минимизирање је својеврсно саучесништво у тим неделима и међународна мисија на Косову на такав начин покушава да прикрије своју сопствену одговорност за наставак етничког насиља против Срба и осталих не албанских заједница. Интерес српског народа на Косову и Метохији јесте да се поправи безбедност за све грађане али потуно је јасно да то није могуће све док се прећутно толерише екстремизам једне заједнице како би се избегао сукоб екстремних Албанаца са припадницима КФОР-а и УНМИК-а.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ И КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКЕ

 

У центру Пећи

КАМЕНОВАНИ СРБИ И ПОЛИЦАЈЦИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

 

Косовска Митровица, 11. октобра

Прекјучерашњи напад на конвој Срба у Пећи и полицајце УН-а који су их обезбеђивали изазвао је жестоко реаговање представника међународне заједнице и српских лидера на Космету.

Албански екстремисти су засули Србе и полицајце УН-а „молотовљевим коктелима“ и каменицама, при чему је повређено више лица и оштећено неколико возила којим су Срби из Осојана дошли у Пећ. Да би их заштитили од линча полицајци УН-а су позвали у помоћ специјалне јединице шпанске полиције и италијанске војнике КФОР-а. Блокада је разбијена на тај начин што су војници КФОР-а у масу екстремиста испалили сузавац и гумене метке.

Срби су, у пратњи два возила мисије УН-а и 15 војника из шпанског и италијанског контингента, око поднева, кренули из Осојана у Пећ да би у згради Службе за платни промет отворили рачуне за пензије.

У аутобусу пећке регистрације, где су возач и кондуктер били Срби налазило се 42 житеља из ова два српска села у Пећком округу. Албанска службеница је, приметивши да јој се обраћа Србин и да у холу зграде има још десетак Срба, почела гласно да узвикује: „Шта ћете ви овде“, а затим је одјурила из зграде и почела да узвикује „УЧК“. На њено узвикивање и погрдне речи које је упућивала Србима, у моменту се око зграде Службе за платни промет окупило око 200 Албанаца. Приметивши да се нешто чудно догађа, један од војника КФОР-а брзо је реаговао, наредио Србима да се прикупе на једно место, а затим их евакуисао у најближу слободну просторију у згради. Тада су испред зграде почели да се окупљају Албанци. Било их је убрзо око хиљаду и скандирали су: „УЧК, УЧК“, „Шкија, Шкија“ (Срби, Срби).

Почели су да бацају каменице на аутобус али и према згради у којој су били смештени Срби. Зачули су се и пуцњи. На позив војника КФОР-а и УН полиције убрзо су испред зграде дошле специјалне јединице шпанског и италијанског контингента. Када су видели да не могу да обуздају руљу која је каменицама уништила аутобус којим су довезени Срби, али и бацањем „молотовљевог коктела“, специјална јединица УН и КФОР-а сузавцем је покушала да растера народ.

Права драма трајала је око два сата да би потом у јаком обезбеђењу припадника УН и КФОРа Срби били спроведени до већ полупаног аутобуса. Ни тада Албанци нису престајали да камењем гађају Србе.

Повређена су два Србина, Милија и Ђуро Ђурић, а како каже Душанка Миладиновић, 65-годишња жена из Осојана, у стравичном атаку Албанаца на Србе али и на КФОР и УН полицајце повређена су и два припадника УН полиције.

У општем налету Албанаца, док су Срби покушавали да се евакуишу и сместе у полупани аутобус, страдало је и једно возило УН полиције. Ово је, између осталог, потврдио данас и Андре Ањели, портпарол УНМИК у Приштини, рекавши да засад нема информација да је неко ухапшен, али да је покренута опсежна истрага.

Б. Радомировић

 

ЕТНИЧКО НАСИЉЕ И ЛИНЧ

 

Грачаница – Рашко-призренска епархија и Српско национално веће Косова и Метохије најоштрије су осудили прекјучерашњи напад масе од преко 600 Албанаца који су камењем и молотовљевим коктелима напали аутобус који је превозио старије Србе из села Осојани до Пећи, где је требало да приме пензије од УНМИК-а. Иако је аутобус био под војним обезбеђењем шпанских војника КФОР-а маса Албанаца је полупала сва прозорска стакла на аутобусу и повредила неколико путника, наводи се у саопштењу. Након што су Срби склоњени у зграду Мисије УН-а Албанци су наставили да бацају камење на полицију УН-а и КФОР-а, па је интервенисала посебна јединица полиције растеравши масу сузавцом.

„Овај најновији напад на српске грађане и међународне снаге јасно показује да и након три године на Косову и Метохији нема слободе кретања и безбедности за српско становништво“.

Такође се упозорава да „толерисање екстремистичких и радикалних лидера, као и њихових наоружаних паравојних група које стално подстичу на насиље према Србима све више одвлачи Косово и Метохију у етничко насиље и колективни линч над српским становништвом“. Овакви инциденти зато озбиљно подривају свако поверење Срба у косовске институције и још више обесхрабрују српско становништво да учествује на предстојећим локалним изборима, додаје се у саопштењу. Све док паралелно са институцијама несметано делују наоружани албански екстремисти институције представљају само фасаду лажне и непостојеће демократије у којој Срби не могу учествовати.

Епархија рашко-призренска и СНВ КИМ зато апелују на Мисију УН-а и КФОР-а да што пре предузму конкретне и чврсте мере заштите преосталог српског становништва од албанског насиља и омогуће изградњу српских институција у енклавама где Срби живе прихватајући пројекат децентрализације Покрајине. „Апсолутно је неморално инсистирати да се Срби укључе у заједничке косовске институције све док Покрајином влада етничка дискриминација и насиље против српског становништва“, каже се на крају саопштења.

(Бета)

 

Милена Радосављевић, путница каменованог аутобуса

БИЛИ СМО ПРЕСТРАВЉЕНИ

 

Краљево – Путница аутобуса који је каменован у Пећи Милена Радосављевић, изјавила је јуче да је „неколико путника лакше повређено“.

„Тек што смо, уз помоћ КФОР-а, после 15 часова ушли у аутобус који је штитио КФОР-а, а око кога се окупило мноштво Албанаца, према нама су почели да лете тврди предмети, цигле, боце са запаљивом течношћу, тако да су сва стакла на аутобусу била поломљена, а путници, већином старији од 65 година, престрављени“, казала је Радосављевићева агенцији Бета.

Милена Радосављевић, која се представила као вођа пута педесетак Срба који су боравили у Пећи како би регулисали право на пензију, рекла је и да су путници након демолирања аутобуса два сата задржани у шпанској бази КФОР-а у Осојану.

Док су представници КФОР-а испитивали возача и сувозача демолираног аутобуса у бази, „ми смо стајали на киши и у нас су биле уперене пушке, а када су из базе помоћу оклопних возила изгурали наш аутобус, он је био докрајчен и убрзо је стао на путу према Гораждевцу“, навела је Радосављевићева.

Она је додала да су се повратници на Косово вратили у Гораждевац синоћ око 23 часа, где су их „љубазно примили“ представници италијанске базе КФОР-а.

Координатор за повратак у Пећки округ Миливоје Рибаћ рекао је да су након тог инцидента поједини повратници у Осојане изразили намеру да се врате у Краљево и друга места где су живели расељени у централној Србији, али да се још нико није вратио. (Бета)

 

Још један атак у Покрајини

НАПАДНУТИ СРБИ СА БРЕЗОВИЦЕ

 

БЕОГРАД/ ШТРПЦЕ – 13. октобар 2002.

Аутобус који је превозио Србе на релацији Брезовица-Косовска Митровица нападнут је прексиноћ у близини Приштине, али у овом атаку нико није повређен.

„Док се аутобус кретао према Брезовици, између Приштине и Урошевца, возач камиона који је долазио из супротног смера разбио је шипком шофершајбну аутобуса, власништво фирме „Тандемс“. На срећу, возач је успео да одржи контролу над возилом и нико од путника није повређен“, рекао је за „Глас“ Сокол Ђорђевић из Штрпца посланик коалиције „Повратак“ у Скупштини Космета. Аутобус који саобраћа на овој релацији већ месец дана иде без пратње Унмика.

 

На магистралном путу Косовска Митровица – Приштина

АЛБАНЦИ ПРЕТУКЛИ ТОМИСЛАВА ВИЋЕНТИЈЕВИЋА

Косовска Митровица, 12. октобра – Здравствено стање Томислава Вићентијевића, из села Превлака у општини Зубин Поток, кога су јуче после 16 часова на путу зауставили, а затим претукли Албанци у јужном делу Косовске Митровице, стабилно је и, по речима лекара у косовскомитровачком здравственом центру, Вићентијевић је ван животне опасности. Задобио је фрактуру носне кости са дислокацијом и руптуру леве бубне опне. По речима хирурга Драгана Јакшића, који је примио повређеног Вићентијевића, Вићентијевић има подливе по целом телу, а највише у пределу десног рамена.

Како сазнајемо, Томислава Вићентијевића су јуче, после 16 часова, на магистралном путу Косовска Митровица – Приштина, код места званог Дудин Крш, на такозваној граници између северног и јужног дела Косовске Митровице, пресрела четворица Албанаца и зауставили бели „голф“ у коме су се налазили Томислав Вићентијевић и Горан Лазаревић из села Угљаре у општини Зубин Поток. Они су се, како сазнајемо из добро обавештених извора, враћали после разговора са Бајрамом Хисенијем из села Раваница, с којим су уговарали продају дрва. По повратку ка селу Велике Рударе, у општини Звечан, пресрела су их четири Албанца у аутомобилу марке „аскона“, зауставили Вићентијевићев бели „голф“ и у Србе уперили пиштоље. Почели су да малтретирају Вићентијевића, што је искористио Горан Лазаревић и умакао нападачима, али су за њим одјекнула два пуцња из пиштоља ЦЗ 99.

Како је затим испричао Лазаревић, он је чуо запомагање Вићентијевића кога су Албанци возили у свом аутомобилу макадамским путем до села Липе, где живи албанско становништво. Ту су га малтретирали и тукли готово два сата и затим, по савету постаријег Албанца, пустили су га да крене низ поток, па се овај некако дотетурао до капије број три Трепчиног рудника, одакле је превезен у косовскомитровачку болницу.

У данашњем саопштењу Данкана Патала, регионалног портпарола УН полиције, стоји да се јуче у северном делу Косовске Митровице догодио инцидент између Срба и Албанаца. Незванично сазнајемо да је од претученог Вићентијевића одузето и близу 1.400 евра које је добио за продата дрва.

Б. Радомировић

У селу Бесиње код Приштине

НОВИ НАПАД НА КУЋУ ЖИВАНОВИЋА

 

Приштина, 12. октобра

Претпрошле ноћи нешто после два сата непознати Албанци пуцали су на кућу Спасеније и Боривоја Живановића у селу Бесиње у општини Приштина. Кућа се налази крај магистралног пута Подујево-Приштина. У нападу није било повређених, али у претходном нападу који се догодио пре петнаестак дана био је рањен Боривоје и младић бугарске националности, породични пријатељ Живановића који се задесио код њих.

У неколико породичних кућа Живановића, које су прве српске куће из правца Мердара, до доласка КФОР-а живело је 30 чланова породице Живановић, а сада само четири.

Већ дуже Живановиће не посећују ни патроле КФОР-а које су од 1999. године до прошле године то редовно чиниле.

Становници овог мешовитог села, у коме осим Живановића живе искључиво су Албанци, Срби се крећу на сопствени ризик.

Б. Р.