Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Писмо Епископа Артемија генералу КФОР-а Марселу Валентину

Подсећање: Писмо Епископа Артемија генералу КФОР-а Марселу Валентину

Print Friendly, PDF & Email

cxfgffГЛАСНИК КиМ број 112, 2. јун 2002. године

Српски православни епископ рашко-призренски и косовско-метохијски

+АРТЕМИЈЕ

 Грачаница, 15. мај 2002. год.

Генерал Марсел ВАЛЕНТИН,

Командант снага КФОР-а,

Команда КФОР-а, Приштина

Поштовани господине генерале, 

Пишем Вам ово писмо поводом најновијег случаја скрнављења српског православног гробља у Пискотама код Ђаковице. Са жаљењем морам да кажем да ово није ни први ни једини случај таквог варварског напада који је почињен након рата и поред присуства КФОР-а и УНМИК-а. Слични примери скрнављења забележени су широм Покрајине, посебно у западним и јужним деловима Косова и Метохије. У селима Сига и Брестовик поред Пећи, одакле су сви Срби прогнани још 1999. године, гробнице на локалним гробљима не само да су поломљене, већ постоје бројни примери да су посмртни остаци покојника ископавани и разбацивани унаоколо. Ове тужне сцене су забележене видео камером и многи људи у другим деловима Србије као и у иностранству били су ужаснути оваквим примерима варварства и крајњег примитивизма, посебно имајући у виду да се та злодела некажњено понављају на Косову и Метохији које је под међународним протекторатом.

За сада немамо податке да је иједан починилац ових злодела икада ухапшен нити нам је познато да је покренута било каква званична истрага о овим случајевима. Такво понашање УНМИК полиције и КФОР-а, посебно у најновијем случају у Ђаковици када нико из наше Цркве није званично обавештен о догађају, без икаквог је оправдања. Ако се ова пракса прикривања и толерисања албанских злочина настави, нећемо бити у могућности да то другачије разумемо него као примере отвореног саучесништва у уништењу српског православног наслеђа и културе, као посебног вида духовног геноцида.

У међувремену локалне власти косовских Албанаца намеравају и чак доносе одлуке да уклоне рушевине наших цркава, зато што „кваре изглед градова“ и отворено сведоче о њиховом варварству.

Уверавамо вас да су ове рушевине за нас свете као и саме цркве и оне нипошто не смеју бити уклоњене без дозволе наше Цркве која је њихов законски власник. Међутим, уклањање рушевина само би запечатило процес систематског уништења нашег духовног и културног наслеђа и охрабрило би албанске екстремисте у њиховим циљевима. Са запрепашћењем сазнајемо од својих свештеника са терена да је од неких порушених цркава однесен сав материјал (камен, цигла, кров) који су пљачкаши уградили у неке друге објекте. На многим местима је чак насилно узурпирана црквена имовина (њиве, шуме) коју поједини Албанци користе као своју.

Такође имамо обавештење да локалне општинске власти у Ђаковици намеравају не само да уклоне рушевине нашег саборног храма у центру града већ и да саграде на том месту споменик ОВК. Ми се оштро супротстављамо тој намери и у потпуности подржавамо генерала Торелија и УНМИК-а који су се супротставили овој идеји. Чврсто мислимо да уклањање ових рушевина мимо наше воље не би био нимало мањи злочин од уништења саме цркве. Због сличних намера, које су исказиване и раније, ми смо својевремено писали вашем претходнику, генералу Рајнхарду, оштро негодујући због таквих накана, и истичући да су за нас порушене цркве светиња као и постојеће целе.

Користимо ову прилику да Вас обавестимо да су локални Албанци управо то исто тражили од италијанских окупационих власти у Другом светском рату. Захтевали су дозволу да поруше православну цркву која је била саграђена на том месту пре рата. Италијани су одбили овај захтев и претходна црква Св. Тројице срушена је тек 1949. године од стране комунистичких власти које су подржавале албанске етничке интересе. Садашња црква Св. Тројице порушена је на исти начин августа месеца 1999. упркос присуству снага италијанског КФОР-а у Ђаковици. Наше је чврсто уверење да КФОР нипошто не би смео да пружи подршку албанским екстремистима који намеравају да коначно доврше своју дуготрајну стратегију уништења свега што припада српској култури и народу на овим просторима.

Међу рушевинама храма у Ђаковици остала су два звоника са звонима која смо намеравали да евакуишемо у сарадњи са италијанским капеланима.

Пре два дана сазнали смо да су звона напросто нестала након Васкрса иако је ова локација под „обезбеђењем“ Косовске полиције. Пошто није нимало лако непримећено однети ова доста тешка звона имамо много разлога да верујемо да је Косовска полиција сарађивала са пљачкашима у овој акцији. Овај пример јасно показује да Косовска полиција уопште није поверљив партнер у заштити наших цркава. Многи од садашњих чланова КП су били активни у ОВК и не могу се сматрати неутралном страном.

Истовремено када је оскрнављено гробље у Ђаковици, Албанци су скинули и однели бакарни покривач са гробљанске цркве Св. Кнеза Лазара. Овај инцидент на гробљу десио се неколико дана након Ваше васкршње посете Пећкој Патријаршији заједно са „премијером“ Реџепијем. Морамо да искрено кажемо да смо разочарани што представницима наше Цркве још није дозвољено да посете ову локацију. О овом догађају сазнали смо индиректно када су вест нашим сестрама у Ђаковици кришом пренели неки међународни пријатељи. Они су им саопштили да је КФОР чак уклонио сломљене делове гробница како би цео призор изгледао мање страшно. Да ли је то тачно или није, не знамо, али Вас молимо да дозволите нашим монасима из Дечана да посете гробље и да направе фото-документацију о овом злочину. Ово гробље и црква били су добро обезбеђени скоро три године јер је тамо постојао КФОР-ов контролни пункт, па се Албанци нису усуђивали да униште гробље. Овај инцидент се десио управо након што је контролни пункт КФОР-а уклоњен (не знамо по чијој наредби) што сасвим добро показује да су албански екстремисти спремни да уништавају наша света места чим на њима нема сталног присуства КФОР-а.

Стога, када је команда КФОР-а одлучила (још за време генерала Кабиђоза) да своје пунктове повуче од неких наших цркава, и да бригу о обезбеђивању истих препусти Косовској полицији, ми смо писмено оштро протествовали. Наша бојазан и уверење да „пиромани не могу бити ватрогасци“ показали су се као оправдани, што потврђују и ови најновији догађаји око цркве и гробља у Ђаковици. Страхујемо од нових непријатних изненађења, апелујући на Вас, господине Генерале и на КФОР као најодговорнију снагу за безбедност на Косову, како живота, тако и имовине свих грађана, тако и за безбедност и заштиту свих верских и културних објеката, било ком народу, религији или култури да припадају, да буду адекватно заштићени и очувани.

Не желимо да одузимамо више Ваше време и помињемо остале случајеве уништења нашег вековног културног наслеђа. Можемо само да вас уверимо да су ови акти скрнављења светиња очигледно део једне шире стратегије која треба да спречи повратак наших избеглица и да с друге стране да промени културни идентитет региона који је широм света познат по својим српским православним светињама. Променом не само етничког већ и културног идентитета Покрајине албански лидери желе да убрзају стварање независне државе која би у суштини била „држава“ скројена по мери албанског народа. Такође имамо озбиљне сумње да локалне албанске општинске власти свесно затварају очи пред оваквим злоделима или их чак можда и подстичу. У многим случајевима они дозвољавају да се наша гробља и напуштена села претварају у јавне депоније смећа, што показује ниво њихове политичке одговорности и недостатак опште културе.

Искрено верујемо да ћете учинити све што је у Вашој моћи да зауставите ова вандалска недела и наставите са ефикасном заштитом угрожених српских светиња.

С поштовањем

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски

+ Артемије

Копија овог писма достављена је и шефу УНМИК-а у Приштини, г. Михаелу Штајнеру