Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Шиптарски терор и непоштовање Међународне заједнице према Србима се настављају

Подсећање: Шиптарски терор и непоштовање Међународне заједнице према Србима се настављају

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 126, 5. септембар 2002. године

У БУНАРУ НАЂЕНА ТЕЛА ШЕСТОРО СРБА

ГРАЧАНИЦА – У селу Томанце код Истока откопан је бунар у коме су нађени посмртни остаци шест тела, саопштила је јуче рашко-призренска епархија. Епархија истиче да је то потврда њихових сазнања да је у том селу гробница у коју су бачена тела убијених Срба.

– Званично саопштење Унмика од 27. августа говори да у последње време није нађена ниједна локација са посмртним остацима. Међутим, судећи по фотографији из села Томанце, Унмик настоји да прикрије истину. Српска православна црква је тим поводом затражила званично објашњење од Унмика и хашких истражитеља – пише у саопштењу.

У саопштењу се наглашава и да је Сузан Мануел, портпарол Унмика, обавестила епархију да је у близини Суве Реке покопано 143 непознатих тела и 133 вреће са остацима тела. Тела су, како се наводи, покопана на одвојеним локацијама уз ознаку општине на чијој су територији нађени, а остаци сабрани у посебне вреће и похрањени у једној гробници.

– Пошто се оправдано сумња да су Срби киднаповани на подручју општине Исток сахрањени у откривеном бунару, тражимо да се одмах изврши истрага и о резултатима обавести рашко-призренска епархија – пише у саопштењу.

 

АПЕЛ ДА СЕ ПРОНАЂУ НЕСТАЛИ СРБИ СА КОСОВА, БиХ И ИЗ КРАЈИНЕ

Београд – Удружења породица несталих и киднапових Срба из бивше Републике Српске Крајине, са Косова и Метохије и ухапшених лица из СР Југославије, позвала су јуче Уједињене нације и генералног секретара те организације Кофија Анана да помогну у откривању истине о члановима њихових породица. Апел, издат поводом јучерашњег међународног Дана несталих, упућен је и југословенским државним органима. На Косову и Метохији је, према подацима Удружења, нестало више од 1.906 Срба и других неалбанаца, на простору Крајине преко три хиљаде Срба, а у Босни и Херцеговини се не зна судбина више од шесто Срба. Сви су нестали у протеклој деценији.

Координатор комуникација у Међународном комитету Црвеног крста Пјер Феран, придружујући се апелу породица несталих, рекао је на конференцији за новинаре у Београду да је трагање за несталима дуг процес, помињући пример да МКЦК још трага за милион и двеста хиљада несталих немачких војника из Другог светског рата. На простору бивше Југославије, према подацима МКЦК, више од 30 хиљада рођака несталих покушава да утврди истину о несталим члановима својих породица. У Хрватској се трага за 2.670 лица, на Косову за 3.709, у БиХ за 18.015 а у Македонији за 20 лица, навео је Феран. (Бета)

 

УНМИК-у смета обележје жртвама ОВК и НАТО бомбардовања

ТРАЖЕ ПРОМЕНУ НАТПИСА НА СПОМЕНИКУ

Гораждевац, 29. августа

Представници УНМИК-а данима инсистирају да се промени натпис на спомен-обележју подигнутом српским жртвама тероризма и НАТО бомбардовања у селу Гораждевцу, саопштила је данас Информативна служба Рашко-призренске епархије.

Иначе, житељи овог метохијског села свега десет километара удаљеног од Пећи у коме већ три године живи око 1.000 Срба потпуно изоловано од албанске заједнице, али и којима је најближе српско место удаљено 50 километара, подигли су у селу 14. маја ове године споменик у знак сећања на 10 својих житеља који су страдали у терористичким нападима ОВК у периоду од 1996. до 1998. године као и на четири жртве из време НАТО бомбардовања.

Након извесног времена албанска штампа почела је кампању против натписа на овом споменику, тачније, уводних речи које гласе: „Лакше је умрети него бити жив сахрањен“. Житељи Гораждевца кажу да су натписом на споменику желели да искажу болну истину о свом послератном животу у изолацији и непријатељском албанском окружењу. По мишљењу локалних представника УНМИК-а, ове речи, као и онај део натписа који помиње албанске терористе „треба да буде одмах избрисан, јер ће УНМИК бити принуђен да уклони спомен-обележје“, тврде сељани Гораждевца.

Иначе, мештани овог села отворено су се супротставили овим захтевима тврдећи да имају право да макар на овај начин посведоче да живе без основних људских права и слобода, али и да имају право да одају пошту својим мештанима.

 

Напад на Србе из Гораждевца узнемирио и мировњаке

КФОР САД ОБАЗРИВИЈИ

БЕОГРАД – Околности под којима се у четвртак у српској енклави Гораждевац код Пећи догодио напад Албанаца на Србе који су секли дрва у шуми још се истражују. Званичници Кфора из италијанског контигента ангажовани су на истрази и с резултатима истраге јавност ће бити обавештена. Извор „Гласа“ једино је могао да каже да повређених у овом инциденту није било.

Незванично сазнајемо да је до напада дошло када су Срби кренули у оближњу шуму да насеку дрва за огрев. У једном тренутку отворена је ватра на дрвосече, који су из села изашли у пратњи Унмик полиције, с обзиром да се Срби једино крећу у њиховој и пратњи Кфора. Нападачи су два сата држали у окружењу дрвосече, полицајце и припаднике мировних снага.

Овај напад у Пећи, у седишту Кфора за сектор запад, тумачи се као изазов мировној мисији. Како је ово у последњих месец дана други напад на мировњаке (први се догодио почетком августа на Србе, али и америчке војнике у селу Клокот), као и да је баш у Пећком округу било сукоба Албанаца с припадницима Кфора и Унмик полиције (у недавним демонстрацијама због хапшења припадника КЗК) страхује се од нових сукоба.

„Глас“ сазнаје да је после овога појачано обезбеђење ове, али и осталих енклава, као и да су војници постали обазривији. Међу Србима напад се тумачи као покушај застрашивања. Напад се доводи у везу са почетком градње кућа за Србе који су одлучили да се врате у Гораждевац, као и оближња села Љевоша и Бистражин.

 

У селу Свињару код Косовске Митровице

АЛБАНЦИ РАНИЛИ СРБИНА

Косовска Митровица, 28. августа

Јутрос нешто око три сата приликом покушаја да омете крадљивце стоке у својој штали у селу Свињаре тешко је рањен Добривоје Марковић (44). На њега су, како незванично сазнајемо, из ватреног оружја пуцале комшије Албанци и том приликом су му размрскане кости на десној руци. Оперисан је у косовскомитровачком Здравственом центру и живот му није у опасности.

Подсетимо, у мешовитом албанско-српском селу Свињару, које се налази на четвртом километру од Косовске Митровице, већ три године преостали Срби су свакодневно изложени атацима и застрашивању. Њихове комшије Албанци, према подацима Српског националног већа северног Косова више од 400 пута су физички насртали на српски народ, при том користећи и ватрено оружје. Иначе, путни правац Косовска Митровица – село Свињаре од доласка мировне мисије УН на Космет, Албанци су блокирали и једина веза овог села са северним делом Косовске Митровице је возом који у пратњи војника Кфора и полиције УН саобраћа на Железничком путном правцу Обилић – Лешак. Такође, Албанци су блокирали и путни правац преко Баира, тачније, насеље у коме су искључиво они насељени. Од доласка Кфора на Косово и Метохију српско становништво у овом селу је десетковано, од 3.500 српских душа сада их у Свињару има око 1.000.

 

Изјава портпарола УНМИК-а Сузан Мануел

НЕРЕАЛАН МАСОВНИ ПОВРАТАК

Приштина, 4. септембра (Тањуг)

Портпарол мисије Уједињених нација на Косову Сузан Мануел оценила је данас као нереалан план за масовни повратак Срба у Покрајину, најављен за 14. септембар.

„Ми подржавамо одржив повратак, али да то буде индивидуални избор“, рекла је Мануел за радио Дојце веле, наводећи да „повратници морају имати безбедност, новац, струју, школу, па на крају и кућу у којој ће живети“.

„Заиста улажемо напоре да вратимо Србе, али то неће бити у тако великом броју“, рекла је Мануел и закључила да у такав повратак не верују ни сами политички представници Срба.

Члан председништва Скупштине Косова Оливер Ивановић сматра да ће „демонстрација у смислу протеста имати одређене ефекте и на представнике међународне заједнице, и на привремене институције самоуправе“, али упозорава да „треба водити рачуна да се не прекорачи линија која раздваја организовани протест од насилне акције“.

„Сваки би акт насиља успорио повратак“, упозорио је Ивановић.

На иницијативу за масовни повратак Срба реаговале су и представници три најјаче партије косовских Албанаца.

Званичници Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове изјавили су немачком радију да она неће допринети демократизацији Косова, додајући да се повратак мора реализовати по плану УНМИК-а.

Фередин Кучи из Тачијеве Демократске партије Косова мисли да је у питању „још једна спекулација са циљем да Срби виде какво је расположење код Албанаца“.

„Ми се не противимо повратку, али не желимо да то дестабилизује стање. Међународна заједница има власт на Косову и ми ћемо подржати сваки њихов потез у циљу повратка“, рекао је Кучи.

Јашан Јака из Алијансе за будућност Косова слаже се са њим, али напомиње да се не могу вратити они који су током рата починили злочине.

 

Координациони центар о нападу на Србе

ТРАЖЕ ХАПШЕЊЕ ОДГОВОРНИХ И ПОЧИНИЛАЦА

Координациони центар за Косово и Метохију најоштрије је јуче осудио напад албанских терористичких група на конвој Срба из Гораждевца и УНМИК полицију која им је обезбеђивала пратњу за обилазак имања ван села.

„Захтевамо од УНМИК-а и КФОР-а да предузму све потребне мере у циљу заштите становника Гораждевца и да ухапсе све починиоце и одговорна лица која стоје иза овог терористичког акта“, наводи се у саопштењу тог центра савезне и републичке владе.

 

У северном делу Косовске Митровице

БОМБЕ НА СРПСКУ И ТУРСКУ КУЋУ

Косовска Митровица, 31. август

Синоћ у 22.00 сата у северном делу Косовске Митровице, у двориште Сакиба Сељманија бачена је бомба.

Срећом, није било повређених с обзиром на то да се у то време нико није налазио у дворишту, већ је причињена материјална штета. Овај догађај је јако узнемирио ову турску породицу, али и житеље у комшилуку.

Два сата касније, тачно у поноћ, гранатирана је кућа у којој живи петочлана породица Дејана Ристића у Улици Меше Селимовића (код војног ремонта). Експлозивна направа пробила је кров куће, а само срећом у соби у којој је пала нико није спавао. Иначе, кућа се налази уз саму базу француског Кфора.

Оба случаја Срби у северном делу Косовске Митровице повезују са скорашњом одлуком Кфора да уклони контролне пунктове у насељу Бошњачка махала, па сада тако Албанци несметано прелазе у северни део.

Синоћњи догађаји који су, иначе, узнемирили житеље северне Косовске Митровице потврђени су и у северној полицијској станици. Међутим, због сложености случаја, истрагу је преузела Регионална истражна јединица УНМИК полиције.

Б. Радомировић

 

ДЕЛЕГАЦИЈИ РС ЗАБРАЊЕН ДОЛАЗАК У ГРАЧАНИЦУ

Министар вера Републике Српске Душан Антељ сматра да су Кфор и УНМИК јуче некоректно поступили, не дозволивши делегацији РС у којој су били премијер и председник Скупштине, да посете Грачаницу и састану се политичким представницима косовских Срба и званичницима Српске православне цркве.

„Мислим да је све политички мотивисано“, изјавио је Антељ Бети, по напуштању Косова и Метохије.

Премијер РС Младен Иванић и министар вера Душан Антељ са сарадницима напустили су јуче по подне Космет, после вишесатног чекања у манастиру Дечани да оду у Грачаницу.

(Бета)

 

НАЈАВЉЕН ПРОТЕСТ УНМИК-у И КФОРУ

Грачаница, 28. августа (Бета)

Владика рашко-призренски Артемије рекао је да је одлука Кфора и УНМИК-а да високим званичницима Републике Српске не омогуће данашњи долазак до Грачанице „несвакидашњи инцидент“.

„На Косово и Метохију могу да дођу сви слободно осим наших сународника из РС и представника власти из Београда“, рекао је владика Артемије новинарима у Грачаници, најављујући протест међународним властима у покрајини.

 

Протест у северном делу Косовске Митровице

ЗА ОДБРАНУ СРПСТВА

Косовска Митровица, 29. августа

Више хиљада грађана северног Косова окупило се данас тачно у подне, на централном тргу Шумадија, да изразе подршку др Милану Ивановићу председнику СНВ Северног Косова, кога је УН полиција покушала да ухапси 8. августа у породичној кући у Звечану.

Више говорника са импровизоване бине поручило је данас представницима међународне заједнице да Срби остају на овим просторима и да покушај хапшења др Ивановића неће поколебати преостале Србе са Косова у захтевима да траже иста права која имају и остале заједнице на Космету.

Са протеста су упућена четири захтева међународној заједници. Прво, да се престане са прогонима истакнутих представника Срба на Космету, а да се са пажња УНМИК-а усмери на хапшење осведочених терориста и криминалаца Тачија, Харадинаја и других, одговорних за безбројне злочине почињене пре и после доласка мисије УН на Космет.

Други захтев је да се одмах почне са повратком расељених Срба са Космета.

У трећем захтеву је назначено да се „албанским лидерима на Космету јасно стави до знања да одустану од пројекта независно Косово, јер Срби одавде на то неће никада пристати“. Уколико се и даље буде на томе инсистирало, Срби ће бити приморани да инсистирају на евентуалној подели Косова и Метохије.

Четврти захтев јесте да се дозволи формирање северне Митровице јер је то реалност, као и да се престане са навођењима негативног примера северног дела Косовске Митровице, као да је то једина препрека мултиетичности Косова.

Између осталих, данас је говорио и Милован Дрецун, новинар, који је рекао да „без слободе али и северног дела Косовске Митровице нема ни Србије, а то није испразна фраза већ суштина српства“. Јер, Косовска Митровица као уосталом и цео Космет јесу саставни део Србије. Дрецун је позвао све председничке кандидате за председника Србије да наредне недеље посете Газиместан и тим чином искажу пуну подршку и солидарност са српским народом на Косову и Метохији. Такође, Дрецун је поновио да он, као и остали Срби у северној Митровици, тражи да се формира северна српска општина, која ће бити у саставу Србије.

У име Удружења књижевника Србије и српских писаца са Космета народу се обратио Слободан Ракитић, који је позвао српску владу да и даље пружа подршку Србима на Косову и Метохији, јер наводне приче УНМИК-а о томе да ће Београд престати да подржава „паралелне институције у северној Митровици“ не смеју да буду тачне, јер оно што значи потврду идентитета српског народа треба ојачати овде, а не укидати.

На данашњем скупу су још једном позвани југословенски председник Војислав Коштуница и премијер српске владе Зоран Ђинђић, и све владине и невладине организације, да се ставе у одбрану Милана Ивановића. Од представника међународне заједнице затражено је да се Ивановић брани са слободе, као и да се омогући останак српског народа на целој територији јужне покрајине.

За наредни четвртак тачно у подне заказан је нови протест.

Иначе, данас нису примећене јаче снаге КФОР-а и УН полиције, а протест је завршен мирно.

Б. Радомировић

 

РУШЕ СПОМЕНИК У ПРИЗРЕНУ

 ПРИЗРЕН (Бета) – Ровокопач једног приватног предузећа почео је јуче у Призрену рушење споменика деветорици родољуба из Другог светског рата, који су на јучерашњи дан 1944. године обешени.

Споменик је откривен 1985. године, испред главне поште у Призрену.

– То није скупштинска одлука, већ одлука директора Дирекције СО Призрен – изјавио је један одборник Демократске партије Косова који је желео да остане анониман.