Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Затиру и последње трагове српског и хришћанског постојања у Покрајини

Подсећање: Затиру и последње трагове српског и хришћанског постојања у Покрајини

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 129, 26. септембар 2002. године

 

Поново оскрнављено православно гробље у Дечанима

Само један дан након сахране Мирке Стефановић на дечанском гробљу локални Албанци су оскрнавили гроб и поломили крст

 

 

У ДЕЧАНСКОЈ ОПШТИНИ НИ МРТВИ СРБИ МИРА НЕМАЈУ

 

Грачаница. 20. септембар 2002.

Монаси манастира Високи Дечани открили су у четвртак 19. септембра да су локални Албанци поломили надгробни крст на гробу осамдесетогодишње Мирке Стефановић коју је њена породица, привремено настањена у Београду, само пре два дана сахранила уз остале покојне сроднике на православном гробљу у Дечанима. Ово је још један у низу албанских злочина у којима чак ни мртви нису поштеђени. У време док се на сва уста у међународним круговима говори о побољшању услова живота за Србе у дечанској општини чак ни мртви Срби немају мира. Поред оскрнављеног гроба Мирке Стефановић на дечанском гробљу готово да и нема ниједног читавог надгробног споменика иако се гробље налази само стотињак метара од италијанске базе КФОР-а. И поред бројних протеста Српске православне Епархије рашко-призренске да се спречи даље скрнављење српских гробаља међународна мисија УН и КФОР-а упорно се оглушава на вапаје српског народа и наставља да толерише варварско понашање албанских екстремиста који затиру и последње трагове српског и хришћанског постојања широм Покрајине.

Епископ Артемије је у име Цркве упутио бројне апеле и писма али међународна мисија УН и КФОР не само да нису ништа предузели да се открију починиоци ових злочина већ отворено шире пропаганду да су за Србе тобоже створени нормални услови за живот. О каквим нормалним условима може да се говори на пример у дечанској општини где братство манастира Високи Дечани већ три године живи у потпуној изолацији без икаквих права и слобода и коме поврх свега осталог локални Албанци отимају и последња имања око самог манастира. У ову општину за три године није се вратио ниједан повратник јер су сви српски домови до темеља порушени, а српска земља узурпирана. Прва која је по својој последњој жељи пре смрти пожелела да се врати у родну груду била је Мирка Стефановић, али само дан након њене сахране локални Албанци су показали да у овој метохијској општини нема места ни за мртве, а камоли за живе Србе. Док је у општини у последње три године подигнуто неколико нових џамија новцем из Саудијске Арабије, један дрвени надгробни крст није преживео ни цела два дана.

Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује ово последње у низу бројних злодела који се чине над православним гробљима и светињама опомињући јавно Мисију УН и КФОР да даљим толерисањем оваквог варварског понашања све више ствара уверење међу преосталим Србима да је њен стварни циљ да са албанским екстремистима заувек протера Србе са ових простора и створи етнички чисто муслиманско Косово и Метохију где неће бити места за знак часног крста и веру хришћанску.

Информативна служба епархије Рашко-призренске

 

ХИТНО САОПШТЕЊЕ

 

Манастир Кончуљ, 21. септембар 2002.год

Данас је у манастиру Светог Николаја у Кончуљу, поред Рашке, одржана заједничка седница Српског националног већа Косова и Метохије (СНВ КИМ) и Српског националног већа Северног Косова на коме су представници српског народа из свих крајева јужне српске покрајине разговарали о усаглашавању заједничке стратегије у политичкој борби за остварење основних права српског народа на Косову и Метохији. Седницом су председавали председници два СНВ: Епископ рашко-призренски Артемије и Др. Милан Ивановић. Након двочасовне дискусије усвојено је заједничко саопштење, које доносимо у целости:

 

СНВ Косова и Метохије, СНВ северног Косова и Метохије

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

21. 09. 2002., Рождество Пресвете Богородице

 

На данашњем састанку представника Српског Националног Већа Косова и Метохије и Српског Националног Већа северног Косова и Метохије једногласно су донети следећи закључци:

  1. Непобитно је доказано, и поред тврдње Штајнера да „постоје сигурна сазнања и докази о кривици председника СНВ-а северног Косова и Метохије Др Милана Ивановића“, да је оптужница лажна и да се ради о ноторној неистини и политичкој манипулацији, и одлучно захтевамо да се оптужница одмах укине. Жалосно је да се по албанском рецепту Срби сада лажно оптужују и од стране УНМИК правосуђа. Остајемо категорични у захтеву да се политички затвореници Срби, попут Славољуба Јовића и других одмах ослободе из затвора.
  2. Неопходно је стварање савеза свих српских политичких субјеката на Косову и Метохији ради пуне координације свих активности усмерених ка бољој заштити виталних српских нацоналних и државних интереса. Инсистира се на јединству на српској страни. Све странке и сви политички субјекти на Косову и Метохији односно у Србији, морају имати заједнички политички програм за Косово и Метохију.
  3. У потпуности су подржани легитимни захтеви и настојања прогнаних Срба за повратак на своја угашена огњишта, у своје разрушене и спаљене куће које се морају обновити, у узурпиране станове које треба ослободити од албанских уљеза и на своју окупирану земљу. Како у том погледу од стране одговорних из УНМИК-а, УНХЦР-а, и КФОР-а није ништа урађено, самоорганизовање Срба и најављен масовни повратак је очајнички покушај и вапај да се процес повратка коначно покрене.
  4. Указано је на недопустив однос УНМИК-а и КФОР-а а посебно шефа УНМИК-а Михаила Штајнера према испуњавању основних одредби из Резолуције 1244 Савета Безбедности о повратку прогнаних и безбедности за све, па и за Србе. Цинично звучи констатација г. Штајнера „о драстичном побољшању безбедности“ када треба афирмисати „достигнућа“ УНМИКА-а и КФОР-а, а када треба реализовати повратак прогнаних Срба тврди се да нема безбедоносних услова за такав подухват. Штајнерове тврдње о побољшању безбедности, и да се у Приштини може говорити српски, демантује насиље над двема српским старицама у центру Приштине, испред Штајнеровог кабинета, које су претучене пре два дана само зато што су говориле српски. Лицемерна је и његова изјава да је „кренуо процес повратка прогнаних Срба“, када се зна да је у току ове године враћено свега неколико десетина Срба. Ове чињенице најбоље говоре о дискриминацији и некоректном односу шефа УНМИК-а према српском питању.
  5. Констатовано је да због катастрофалног положаја Срба на Косову и Метохији и даље небриге УНМИК-а и КФОР-а према решавању бројних проблема Срба, српски народ на Косову и Метохији све даље је од могућности учешћа на предстојећим локалним косовским изборима. Јавно саопштавамо да парламент Косова и Метохије и Влада нису у функцији остваривања широке аутономије у оквиру Србије и СРЈ, и да српски представници у тим институцијама немају мандат пред народом да учествују у стварању етничке албанске државе. Тражимо да се хитно започну разговори о стварању механизама који би спречили досадашњу дискриминацију и мајоризацију. Захтевамо од УНМИКА оштри курс према понашању албанских лидера, који користе садашње мултиетничке институције за лобирање за независност, и врате институције у оквире Резолуције 1244. Уколико се то не учини посланици и представници српског народа биће приморани да напусте привремене косовске институције.
  1. Наглашавамо неопходност приступања процесу убрзане децентрализације Косова и Метохије на локалном, регионалном и покрајинском нивоу. Уколико се господин Штајнер хитно не изјасни о предлогу децентрализације који му је благовремено достављен, учешће српске заједнице на изборима неће бити могуће.
  2. Понављамо спремност о потреби разговора о трансформацији безбедоносних структура на северу Косова и Метохије у склопу свеобухватног решавања свих проблема.
  3. Намера Штајнера да у српским срединама патролирају албански КПС полицајци је још један покушај застрашивања Срба и даље дестабилизације ионако тешког безбедоносног стања и може ићи само на руку албанским терористима и даљем етничком чишћењу преосталих Срба.
  4. Неопходно је потребно усвојити захтев српског народа са Косова и Метохије за повратак српске војске и полиције у складу са Резолуцијом 1244 Савета Безбедности.
  5. Од државе Србије и Југославије тражимо јачање српских институција на Косову и Метохији.

 

Председник СНВ Косова и Метохије

Епископ Рашко-призренски Др Артемије

Председник СНВ северног Косова и Метохије

Др Милан Ивановић