Почетна / АРХИВА / Пост Светих Апостола (Петровски пост)

Пост Светих Апостола (Петровски пост)

Print Friendly, PDF & Email
Пост Светих Апостола је други годишњи вишедневни пост и посвећен је Светим Апостолима. Почиње у понедељак после Недеље Свих Светих (ово је прва недеља по Духовдану) и траје до Петровдана (28. јуна /12. јула), због чега се назива и Петровски пост. С обзиром да се почетак овог поста равна по Духовдану (који се равна према Васкрсу – покретном празнику), то овај пост траје дуже или краће време. Најдуже може трајати шест седмица, а најкраће једну седмицу и један дан. Назива се и Летњи пост.

Овај пост је установљен као благодарност за благодат Светога Духа, који је у виду огњених језика сишао на апостоле, као и ради подражавања светим апостолима који су се, после силаска Светога Духа, за проповед Јеванђеља спремали постом и молитвом (Дап 13, 2-3).
О посту Светих Апостола Свети Симеон Солунски (одговор на 54. питање) пише:
„Пост апостолски установљен је у част апостола зато што смо се ми кроз њих удостојили многих добара и што су они били вршиоци и учитељи поста, послушности до смрти и уздржљивости. Ово против воље сведоче и Латини, поштујући постом апостоле у дане њихове успомене. А ми у сагласности са Апостолским установама, које је саставио Климент, славимо једну седмицу после силаска Светога Духа, а затим од идуће за њом постом поштујемо апостоле, који су нам предали постити.“
Пост Светих Апостола је блажи пост од Велике Четрдесетнице јер се понедељком, уторком и четвртком разрешава на уље и вино, а суботом и недељом на рибу. Среда и петак су на води.