Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Празник светог Димитрија Солунског у Љуљацима

Празник светог Димитрија Солунског у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На дан празновања светог и великог угодника Божијег, Димитрија Солунског мироточца у светој Љуљачкој обитељи свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-меотхијски у егзилу г.г. Артемије. Његовом Преосвештенству саслуживали су клирици наше Епархије.

Овај врло поштовани свети Ратник и Мученик у нашем народу, прослављен је врло често као крсно име или крсна слава многих верника. На овај празник пререазни су славски колачи и неколицине монаха и монахиња који овог Мученика празнују као своју крсну славу.

Особита радост овог празника у Љуљацима било је рукоположење монаха Саве, сабрата Љуљачке обитељи светог Претече, у чин јерођакона. Овим је Црква добила још једног служитеља Божијег олтара, а верни народ повод за радост и благодарност Богу на томе.

Након свете Литругије и чина резања колача Епископ се уобичајеном пастирском поуком и беседом обратио присутним верницима. После свете службе у манастирској трпезарији је сходно хришћанском и манастирском обичају скромно угошћен сав присутни народ, оним што је Бог дао, како би се осим духовно, и телесно укрепили, сви они који не жале труда да на свету службу дођу чак у Љуљачку пустињу и Љуљачку обитељ.

Свакако, љубав ка Богу и ревност за очување свете вере православне, јесте главни покретач ових благочестивих трудбеника и истинских оваца, Великог Пастира душа наших, Господа Исуса Христа, које своје спасење траже у нашем светосавском црквеном тору.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.