Почетна / АУТОРИ / Протосинђел Евтимије / Јеромонах Евтимије: Притисци на монаштво у Жеровници

Јеромонах Евтимије: Притисци на монаштво у Жеровници

Print Friendly, PDF & Email

Настављају се притисци на монаштво у светосавској катакомби у Жеровници

Нека тебе гоне, али ти не гони.
Нека те разапињу, али ти не разапињи.
Нека те вређају, само ти немој вређати.
Нека те клевећу, само ти немој клеветати.
(Преп. Исаак Сирин)

Да ће се ствари одвијати у овом правцу било је очекивано још од појаве прве претње у Житковцу. Нарав прогонитеља и узурпатора нам је позната као и њихов циљ. Као што је позната ћуд вука и његов циљ. Мењају се само стратегије како да вук дође овци главе. У почетку су биле претње и коктели, али сада се стратегија мења.

По одласку нашег Владике из Жеровнице у недељу Мироносица, чули смо да се окупљају неки људи са циљем да нас протерају из наше монашке куће. Није тешко данас нахушкати људе на нас. Оквири у којима се прогон спроводи су брижљиво постављени од утицајних у Цркви и држави, и лов може несметано да почне. Још када би ућуткали оне који јавно говоре о томе, као и о издаји у Цркви и држави, још би лакше било. По добијеној информацији обавестили смо полицију о могућем узнемиравању, а верници су се спонтано окупили код нас. Није било никаквих проблема те ноћи али смо чули за нову акцију.

После посете митровачког намесника власнику локалне телевизије у Жеровници, овај је обезбедио кола и људе који су ишли по селу и скупљали потписе против нас. Касније се, како чујемо, акција проширила и до Митровице. Медијску подршку овој акцији су пружиле локалне ТВ станице Мост и поменута телевизија у Жеровници. Како је јављено петиција са око 600 потписа је послата: Патријарху, Синоду, узурпатору епархијског трона, министру полиције Србије, начелнику округа и председнику општине Звечан.

После консултације са правним стручњаком сазнали смо да је петиција тог типа законски ништавна и не може произвести никакав правни, већ само медијски, ефекат. Ми смо у својој приватној кући и никако не угрожавамо друге, јавни морал, ред и мир. Не личи ли нам ово на нове Ане и Кајафе из реда првосвештеника, који сиђоше међу народ да га подбуњују да говори (кроз петицију) – распни га, распни?

Још док је петиција била у току, чули смо за нову акцију, као и да се спремају некакве барикаде да спрече верни народ да дође на свету Литургију код нас у недељу. И о овоме је прво обавештена локална полиција, а потом и међународна која нас је посетила. Хвала Богу, ни овога пута није дошло до узнемиравања, како верника тако ни братства.

Долазак прогнаног Епископа Артемија на Косово изазвао је велику радост оних који га признају за свог канонског Епископа. Какву реакцију је изазвао код оних који су на архијерејској Литургији имали десетак пута мање људи у прелепој звечанској цркви, него ми у похабаном војничком шатору у недељу мироносица? Ево параноично-претеће поруке коју је послао настојатељ манастира Дубоки Поток за Владику: „Поручите му да ако крене у манастире, да су људи спремни и да се неће добро провести“. Заиста, нови оцеубица је рођен! Тачније зачет је још пре десетак година (колико је каже трпео стање у епархији по своме јавном сведочењу), родио се и објавио по доласку Владике у Дубоки Поток, а сада само пројављује да се ревносно усавршава и узраста у злу, на радост онога који га је посинио, а на своју страшну погибао, ако се горко и јавно не покаје.

Притисци се настављају и даље. Сазнали смо да се ускоро припрема митинг против нас у школском дворишту у Жеровници!? Жалимо своју посрнулу браћу, који се уврстише у ред нових гонитеља хришћана и искрено им желимо покајање за спасење. Неодлучнима и колебљивима да храбро стану уз Истину, која је Христос, а онима одважним борцима за истину, правду и веру отачку – да остану и истрају на путу који води у живот.

17. мај 2011. год.
У Жеровници

Настојатељ
светосавске катакомбе
Јеромонах Евтимије