Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Ксенофонта у Мушветама

Прослава Преподобног Ксенофонта у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

У понедељак 26. јануар (8. новембра) у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама Светом Архијерејском Литургијом свечано је прослављен спомен Преподобних Ксенофонта и Марије. Дивни угодник Божији Преподобни Ксенофонт небески је заштитник Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ Ксенофонт. Владици Ксенофонту су на Литургији саслуживали Преосвећени Хорепископи Николај, Максим и Наум и петнаест других свештенослужитеља. Овом свештеном  литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 250 светосаваца из разних крајева наше земље. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Чин благосиљања славског колача и кољива, које је у славу и част свог небеског заштитника Преподобног Ксенофонта принео слављеник – Владика Ксенофонт, извршио је Преосвећени Владика Николај а присутном народу се архипастирском беседом обратио Преосвећени Владика Максим. У својој беседи владика је поред осталог рекао:

„Свети Ксенофонт се показао као онај добар домаћин и управитељ пре свега свеје душе а онда и свеје породице и свога домаћинства и зато је све своје, пре свега самог себе принео на службу Богу, наследио Царство небеско, убројао се у лик изабраника Божијих, у лик светих, ушао у то вечно Царство Богочовека Христа. По милости Божијој ово велико име великог угодника Божијег носи и предстојатељ наше епархије, наш уважени и драги брат у Христу и саслужитељ Владика Ксенофонт. Данас смо се овде сабрали у част ових угодника Божијих, али и да заједно са Владиком Ксенофонтом прославимо његовог светог заштитника, његове свете заштитнике и молитвенике пред Богом. Из тог разлога упућујемо данас пре свега честитке Преосвећеном Владици Ксенофонту, честитке празника његових светих заштитника, молећи од Господа да као што је свети Ксенофонт био добар домаћин и управитељ своје душе, свог имања, да и Владика Ксенофонт следећи као и досад његов пример, његов пут, да буде добар управитељ и домаћин пре свега своје душе, а онда и поверене му епархије, да молитвама светог Ксенофонта крепко носи част, али и крст који му је од Бога додељен, како би увек непоколебиво ишао путем јеванђелских заповести, путем јеванђелске вере и скупа са њим све нас водио. На многаја и благаја љета. Ис пола ети, деспота.“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Пригодном беседом се овом приликом обратио Преосвећени Владика Наум.

На крају се речима захвалности Богу на свему и својим гостима на присуству и честиткама обратио и Владика Ксенофонт.

Свечано празновање ових светих угодника Божијих, преподобних Ксенофонта и Марије у Мушветама завршено је заједничким фотографисањем.

Инфо служба

 

Све беседе Хорепископа Максима налазе се овде.