Почетна / САОПШТЕЊА / 2012 / Солунски Теолошки факултет није доделио Папи медаљу

Солунски Теолошки факултет није доделио Папи медаљу

Print Friendly, PDF & Email

Недавно је Теолошки Факултет Универзитета у Солуну издао Саопштење којим демантује да је Богословски одсек овог Факултета доделио Папи Бенедикту златну медаљу.

Факултет наводи да се тај чин дугује групи студената постдипломаца, који су приступили уручењу ове медаље без знања Теолошког Факултета.

Ватикан је тај чин својевремено приписао Богословском одсеку Теолошког Факултета у Солуну. Факултет је од Ватикана захтевао да демантује вест коју је објавио.

У свом Саопштењу Теолошки Факултет наводи да деманти објављује због коментара који су се појављивали поводом публиковања наведене вести на интернету, која преноси да је „према римокатоличким изворима Папи Бенедикту XVI додељена златна медаља Апостола Јасона од стране представника Богословског одсека Солунског Универзитета“.

У Саопштењу се, између осталог, наводи следеће:

„а) Богословски одсек Теолошког Факултета Аристотеловог Универзитета у Солуну никада није доделио златну медаљу Папи Бенедикту XVI

б) Група студената Постдипломских студија, у оквиру образовног путовања, заиста је приступила том чину, али самовољно и без знања Богословског одсека

в) Oва иницијатива оцењена је промашеном и оштро је критикована како од стране Професорског Савета тако и од стране целокупног Колегијума Богословског одсека. Учињена је адекватна препорука да се демантује из Ватикана вест која је објављена о званичном представљању Богословског одсека од стране постдипломских студената“

Подсећамо да је у грчким медијима почетком октобра 2011. пренета вест објављена од стране Ватикана, у којој се наводи да је „према римокатоличким изворима Папи Бенедикту XVI додељена златна медаља Апостола Јасона од стране представника Богословског одсека Солунског Универзитета“. У вести се наглашава да су медаљу предали представници студената Богословског Факултета.

„У свом поздравном говору поклоницима који су се окупили на тргу Светога Петра“, наводи се такође у вести, „Папа се обратио представницима Солунског Универзитета истакавши да осећа ‘велику част’ због овога ‘чина’, који је ‘речити симбол растућег разумевања и дијалога између Римокатолика и Православних’. ‘Молим се како би ово била најава за још већи напредак у нашим покушајима да одговоримо позиву Господа за јединство, веру, истину и човекољубље’, додао је Понтифекс“.

Наведено Саопштење Теолошког Факултета Аристотеловог Универзитета у Солуну потпуно је развејало сумње да би овај Факултет био спреман да приступи једном таквом чину, што је било јасно и одмах након објављивања поменуте вести, и из изјава појединих професора тога Факултета који су појединачно демантовали да иза тога стоји Теолошки факултет, наводећи да су о конкретном догађају сазнали из медија.

Са друге стране потврђује се подмуклост и лукавство Ватикана, који не преза од било каквих сплетки како би компромитовао и осрамотио Православне.

Али, шта је Папа? Папа је онај ко је заменио Бога човеком. „И у папизму и у протестантизму на место Богочовека истављен је човек и као највиша вредност и као највиши критеријум. Истрајно и упорно трудио се папизам да Богочовека замени човеком, док у догмату о непогрешивости папе – човека, Богочовек није заувек замењен пролазним „непогрешивим“ човеком“ (свети Јустин Ћелијски). Стога смо се свакаквих непочинстава нагледали од њега, а неће их очигледно недостајати ни у будућности.

PS.

Наведену вест о додели златне медаље Папи Бенедикту одмах након објављивања пренео је и сајт borbazaveru.com.

Сасвим необично, уз кратку вест придодат је коментар преузет са једног руског сајта, без икаквог додатног објашњења:

„Занимљиво је да је професор догматике на овом факултету др Димитрије Целенгидис, чији су се оштри текстови против католика појавили прошле године на сајту „Апологет“ и „Правосалавије.ру“. Ови текстови су из непознатих разлога нестали са ових сајтова“.

Шта ли се хтело овим поручити, какве помисли убацити? Или се још једном показује да онај ко нема „компас“, не може показивати исправан пут другима?

Уредништво