Почетна / САОПШТЕЊА / Стрмоглављивање у папизам? У Московској епархији РПЦ се од кандидата за свештенство захтева потпуна оданост лично Патријарху Кирилу.

Стрмоглављивање у папизам? У Московској епархији РПЦ се од кандидата за свештенство захтева потпуна оданост лично Патријарху Кирилу.

Print Friendly, PDF & Email

1Стрмоглављивање у папизам? У Московској епархији РПЦ се од кандидата за свештенство захтева потпуна оданост лично Патријарху Кирилу.

Уводе се нова правила за рукополагање у чин ђакона или свештеника у РПЦ МП. Од штићеника у Московској епархији данас се захтева да потпишу писмо, у којем кандидат за свештенство обећава да ће до саме смрти остати одан лично Патријарху Кирилу, обавештава
28. децембра „Религија у Украјини“.

„Ваша Светости, свјатејши Владико! Желим да уверим Вашу Светост да ћу Вам, у случају да примим чин, до краја својих дана остати одан“, – мора да напише штићеник. То је у свом блогу саопштио протођакон Андреј Курајев. Редакција „Религија“ у Украјини“ објављује пун текст шаблона писма, које су штићеници дужни да напишу пред хиротонију у централном викаријату града Москве. Кандидат за свештенство, поред штићеничке заклетве (ђаконске или свештеничке), писмено обећава да ће остати одан Патријарху Кирилу до краја својих (штићеника) дана и одговара на низ сложених питања. Тако се од штићеника захтева да изрази свој однос: „1. Према савременим расколима са откривањем њихове суштине, т.ј. како схватате раскол, шта је по Вашем мишљењу, узрок раскола? 2. Према савременим религиозним токовима и јересима. У чему се они разликују од раскола и Ваш однос према њима. На који начин претпостављате да ћете им се супротстављати? 3. Према екуменистичким контактима. Шта позитивно у њима видите и шта је, по Вашем мишљењу, у њима недопустиво? 4. Према политичким партијама и покретима. Може ли свештенослужитељ да буде њихов учесник? Ако не, зашто не?..“ Нова пракса разматрања кандидатура за добијање духовног чина је, као што се може претпоставити, повезана с покушајем да се просеју „непоуздани“ кандидати у вези са нараслим плурализмом мишљења међу свештенством РПЦ МП о важним за Патријарха Кирила питањима. Нарочито, на страницама конзервативне православне штампе Кирила и његово окружење редовно критикују због екуменизма, модернизма, филокатоличанства, реформи и сл.

 

Извор: http://3rm.info/main/31576-skatyvanie-v-papizm-v-moskovskoy-eparhii-rpc-mp-ot-kandidatov-v-svyaschenstvo-trebuyut-polnoy-vernosti-lichno-patriarhu-kirillu.htmlml