Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Сусрет Медведев – Папа (видео)

Сусрет Медведев – Папа (видео)

Print Friendly, PDF & Email

med_pap11У четвртак 17. фебруара 2011. у Ватикану је дошло до сусрета руског председника Димитри Медведева и Папе.

 

{gall}galerije/medvedev1{/gall}

{flv img=“avrimg/med_pap1.png“}medvedev_papa1{/flv}

Истога дана председник Медведев и Папа срели су се по други пут. Разговарали су одвојено око 35 минута, што је више него уобичајено за овакве посете. Донета је одлука о сарадњи на промоцији људских и хришћанских вредности, као и међурелигијског дијалога.

{gall}galerije/medvedev2{/gall}

{flv img=“avrimg/med_pap2.png“}medvedev_papa2{/flv}

Како наводи Глас Русије ово је прва званична посета Дмитрија Медведева Ватикану. Руски председник се већ састајао са Бенедиктом 16. у децембру 2009. године. Резултат овог сусрета било је успостављање пуноправних дипломатских односа између земаља и отварање пријатељских амбасада.

Препород односа међу земљама десио се у време перестројке, крајем 1989. године, када се генерални секретара ЦК КПСС Михаил Горбачов састао са Јованом Павлом Другим. Истина, политички дијалог који је добро стартовао није имао динамични наставак. Узроци тога, по мишљењу религиозних и политичких експерата, налазе се у заоштравању православно-католичких неслагања. Средином 90-их година Апостолска курија је изјавила претензије на канонске земље РПЦ у Украјини и Белорусији, Естонији, водила је агресивну мисионарску пропагандну делатност и пропагирала религиозни екуменизам. Све то је ометало сарадњу са Московском патријаршијом.

Данас, када су се међуконфесионалне страсти умириле, питање о наставку дипломатских односа између Русије и Ватикана је поново постало актуално. Истина, реч је пре не о политичкој сарадњи, сматра први секретара амбасаде Свете столице у Русији монсињор Висавалдас Кулбокас.

Свету столицу данас више брину проблеми који се тичу морала, уређења живота. И по многима од њих постоји међусобно разумевање и заједнички интереси како од стране Русије, тако и од стране Ватикана.

Експерти су уверни да ће актуална званична посета председника Русије Ватикану служити не само јачању међудржавних односа, већ и да ће подићи ниво међуконфесионалног дијалога цркава. Без обзира на то што се међурелигиозна сарадња сада налази на високом нивоу, ипак проблеми још постоје. А од тога како ће се и када они разрешити, зависи да ли ће доћи до сусрета два црквена поглавара који дуго очекује читав свет. Без обзира на то што је о састанку још рано говорити, сваке године он постаје све реалнији. Уврен сам да ће данас дијалог на државном нивоу ојачати и међуцрквено разумевање, закључио је монсињор Висвалдас Кулбокас.

{gall}galerije/medvedev3{/gall}