Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У катакомби Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи свечано прослављена храмовна слава

У катакомби Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

dsc_0097Катакомба епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи посвећена је Светом Апостолу Томи. На Томиндан, 6/19. октобра, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, уз саслужење архимандрита Пантелејмона (Јовановића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Игњатија (Станића), јеромонаха Јована (Узелца) и јеромонаха Симеона (Весића). Овом свештеном сабрању присуствовало је монаштво епархије и око стотину верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сједнили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Горан Маринковић из Новог Села. За следећу годину пријавила се Ангелина Симоновић из Горњих Дворана.

У својој архипастиркој беседи владика Николај је рекао:

“Сви се ми  у овој катакомби радујемо и говоримо за Господа Исуса Христа: “Господ мој и Бог мој!“ Исповедамо свето Име Његово. То је једино име под сунцем којим се можемо спасити, име које има силу божанску и божанску моћ. Налазимо се у овом времену на приватним имањима. Јесмо прогнани али нисмо од Бога остављени. Јесмо прогнани од људи али нас није Бог оставио. Благослов Божји почива на свима нама, на овим црквама и катакомбама у којима ми служимо и славимо Господа Исуса Христа и славимо све свете у небоземној заједници, Цркви Божјој, Цркви Христовој. Ово је овде на земљи црква војинствујућа а на небу торжествујућа, победничка. Ми се боримо се за истину Божју, боримо се за ону истину коју су апостоли предали и похранили у Цркви Божјој, боримо се за Свето Предање, да сачувамо све оно што нам је предато и да га на делу испунимо. Свети апостол Павле каже у својој посланици: “Кад нас куну, ми благосиљамо; кад нас гоне, ми трпимо; кад хуле на нас ми се молимо“ и каже свети апостол Павле за себе и свете апостоле: “Ми смо апостоли као последњи постављени, ми смо као сметлиште света по коме сви газе до сада“… 

Надамо се да ће и нама у рашко-призренској епархији у егзилу и свим благочестивим православним хришћанима у земљи Србији и широм васељена, широм света Господ даровати махове као прегаоцима и испунитељима заповести Божијих. Да ће нам дати снаге и да ћемо бити умудрени и благословени као свети апостоли, просвећени, испуњени Духом Светим. Да Бог благослови ову малу заједницу и све вас, ову малу катакомбу која личи на прву хришћанску комуну. Све ове наше цркве и сви ови наши манастири личе на прве заједнице светих хришћана у тим хришћанским комунама.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе народу се пригодном беседом обратио архимандрит Пантелејмон, који је некада био настојатељ храма Светог Апостола Томе у Јоханесбургу у Јужној Африци, честитајући славу братији манастира славу и свима присутнима празник.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.