Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Дана 28. септембра/11. октобра, када обележавамо спомен Светог Преподобномученика Харитона Косовског, истоимени манастир ЕРП у егзилу у Сурдуку свечано је прославио свог небеског заштитиника.  Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа липљанског и ужичког Г.Г. Ксенофонта и десетак свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум као и око 600 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим. На Литургији су одговарали чланови ансамбла Источник.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Преподобномученика Харитона Косовског принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Стеван Малечков, Радмила Димитријевић и Горан Тица из Београда. За наредну годину пријавили су се Мирослав Станић и Рајко Перић из  Београда и Зоран Симић из Земуна.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Николај. Владика је најпре говорио о страдању српског народа кроз историју и српским мученицима који су благодаћу Божијом проходили овај подвиг. Говорећи потом и о Преподобномученику Харитону владика је између осталог рекао:

„Господ је рекао: „Ако ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и за мном иде“. Он је то схватио озбиљно и ватрено је служио Господу своме, ватрено се молио, истински веровао као православни хришћанин, као искушеник, као монах и зато је неодступно ишао за Господом Христом благодаћу Божијом покривен. Зато је добио венац мученички. У сазвежђу светих мученика светли се звезда Преподобномученика Харитона Косовског. Имамо чему да се радујемо, имамо коме да се молимо, имамо у кога да се уздамо да ће нас заступати својим молитвама пред престолом Божијим. Када смо ово рекли – како је он постио, како се Богу молио, како је једноставно живео, како је ватрено веровао у Господа Христа и неодступно ишао за Господом благим, тако и ми – да се одрекнемо свих ових испразних ствари, свих ових забава, хлеба и игара. Нама треба Светог Хлеба и Свете Крви Господа Христа, то нама треба. Треба да смо свесни да смо православни хришћани и да велику одговорност имамо. Јесте да нас је овако Господ наградио, оволиким бројем страдалника и мученика, али зато треба и ми да живимо тако као што су живели ови свети угодници којима се молимо, јер и нама је потребна благодат Божија и нама је потребно спасење, а „кроз велике невоље нам ваља ући у Царство Небеско“, зато да се угледамо на све ове свете мученике и да будемо ревносни у вери као Свети преподобномученик Харитон“.

Владика Ксенофонт је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили: Мирко Ђуровић из Барајева, Зоран Голубовић из Београда, Божидар и Силвана Мишовић из Панчева, Милан Стојановић из Београда, Мирна Трипковић са породицом из Београда, Никола Трипковић из Београда, Лука и Биљана Благојевић из Београда Александар и Ивана Русић из Словеније, Мирјана Милојев из Штутгарта и Новица Ђорић из Житног Потока. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Овом приликом се верном народу пригодном беседом обратио Владика Максим. Празничну радост увећали су својим предивним појањем у току трпезе љубави хор Преподобни Јустин Ћелијски из Барајева и ансамбл „Источник“.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Николаја налазе се овде.