Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник Светих српских просветитеља у манастиру Св. ђакона Авакума у Републици Српској

Празник Светих српских просветитеља у манастиру Св. ђакона Авакума у Републици Српској

Print Friendly, PDF & Email

У недељу, 31. августа/13. септембра, у манастиру Светог преподобномученика Авакума у Републици Српској свечано је Светом Архијерејском Литургијом прослављен празник Сабор Светих српских Просветитеља.  Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Дамјана (Ковачевића) и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 70 светосаваца. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светих српских Просветитеља принели овогодишњи домаћини славе – браћа и сестре из СНО „Срби на окуп“, Месни одбор Бања Лука. За домаћина идуће године пријавила се СНО „Срби на окуп“, Месни одбор Београд.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Благодат Светога Духа данас нас сабра, браћо и сестре, са разних страна, из близине и издалека, да заједнички принесемо Богу бескрвну жртву, да се заједнички Богу помолимо, и да прославимо дивне Светитеље Божије, просветитеље српске, чији празник данас славимо. Први пут сам овде, браћо и сестре са вама. И душа је моја испуњена радошћу и благодаћу Божијом што смо се овде сакупили, у овоме маломе, али честитоме храму Божијем, коме служимо и срцем и душом, и целим својим бићем. Светитељи и Свети просветитељи српски – сваки има свој дан у години, када се слави, почев од Светога Саве, па до Светог Владике Николаја и оца Јустина, али овај дан је заједнички дан, када се они заједно прослављају и зато се назива Сабор, јер су сабрани сви. У чему? У једној истинитој вери у Господа Христа. То је оно што њих обједињава. Свако од њих има своје житије, сваки је у свом животу живео у различитим условима и на разне начине се борио за праву веру, али је заједничко свима, да им је чување чисте Православне вере био основни циљ у животу, да су се за то борили и да су се за то изборили, и веру праву сачували и предали нама, њиховим потомцима. Ми који смо ту веру Христову наследили од Светих Апостола, преко Светих Отаца, преко нашег Светога Саве и просветитеља наших, и ми смо дужни да је чувамо и сачувамо, неупрљану, неокрњену, неизмењену, непромењену и да је као такву предамо нашим млађим поколењима, да и они по тој вери живе и да се у тој вери спасавају, јер нема друге вере, браћо и сестре, која осигурава човеку Живот Вечни, сем вере Христове, вере православне.

Данас славимо још један значајан догађај – Славу удружења „Срби на окуп“, и окуп наших Светитеља који су се данас окупили у свој Свештени Сабор. Тако и ова организација, „Срби на окуп“, која живи већ десет година – она позива Србе, да се и они окупе око заједничког циља, око заједничких идеала, а то је Крст Часни и слобода златна, и попут наших Светих Отаца, да и ми, браћо и сестре, останемо у тој вери, на том путу, да се међусобно слажемо, међусобно помажемо, да нема међу нама мржње, расправе, несугласица, по било којем питању, јер све што долази и пролази јесте привремено, а оно што остаје – остаје душа човекова, остаје вера наша православна, којом треба да живимо, и да нас вера наша уведе у Царство Небеско, да нам Господ тамо дарује Живот Вечни са свима Светитељима који су Богу угодили. Нека је срећан и Богом благословен данашњи празник, данашња света недеља и данашња Света Литургија коју смо заједно одслужили. Сретно и благословено било.“

Уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.