Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Васкрсење Господа нашега Исуса Христа прослављено у Љуљацима

Васкрсење Господа нашега Исуса Христа прослављено у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Пасха, Господња Пасха! Господ нас је својим Васкрсењем од смрти привео животу. И гле, ово Васкрсење анђели певају на небесима, видевши у лицу Господа Искупитеља светлост уготовљене славе обожене људске природе, у коју ће се, силом Његовог Васкрсења, обући сви они који истински верују у Њега и који му се из све душе прилепљују. Слава, Господе, преславном Васкрсењу Твоме!

Анђели певају и радују се са нама, предвиђајући испуњење свога хора. И нас Господе удостој да Те васкрслог славимо чистим срцем, видећи у Твоме Васкрсењу прекид трулежности која нас је изједала, сејање новог пресветлог живота и зрак будуће вечне славе, у коју си Ти као претеча већ ушао Васкрсењем нас ради. Не само људски, него ни анђелски језик није у стању да објасни неизрециву милост Твоју према нама, преславно васкрсли Господе!“ Свети Теофан Затворник.

Васкрс је највећи хришћански празник, дан који Црква слави као централни догађај Христове победе над смрћу. Васкрсење Господа Исуса Христа је темељ Хришћанства: „А ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, празна је и вера наша“ (1 Кор 15, 14), тј. сва вера и проповед Христових ученика, а касније и сваког хришћанина, ниче из тог најважнијег Христовог дела. На истини да је Христос Васкрсао заснива се и нада хришћана у сопствено васкрсење: „јер као што у Адаму сви умиру, тако ћe и у Христу сви оживети“ (1 Кор 15, 22).

У манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, тачно у поноћ почела је Васкршња јутарња служба прелепим стиховима: „Ходите, узмите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих – Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών“. Након тога су верници са упаљеним свећама, на челу са Епископом Артемијем, и свештеномонасима и свештенођаконима, и свим монаштвом кренули у Литију око љуљачке Цркве, певајући стихире: „Воскресение Твоје, Христе Спасе, ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби чистим сердцем Тебје славити.“

Око два часа после поноћи, почела је Васкршња Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије. Архимандрит Варнава прочитао је Васкршњу посланицу Епископа Артемија: „На овај сверадосни и свесветли Празник васкрсења Христовога, драга децо духовна, света Црква позива и призива на радост и весеље сву Божију творевину, небо и земљу и преисподњу, сав свет видљиви и невидљиви, све небеске силе и сав род људски. И сву природу, која је пре три дана састрадавала распетоме Господу, негодујући против до тада невиђеног злочина који је човек вршио над Богом. Тада је природа бунтовала: сунце се помрачило, земља се тресла, камење се распадало… А данас, данас се све радује „јер Хрисос устаде, весеље вечно.“

Монаштво и верни народ се причестио Светим и животодарним Тајнама Христовим, а након тога Владика Артемије је извршио чин благосиљања јаја и сира. Јаје је симбол обнављања, оживљавања. Обојено у црвено оно симболизује наше препорађање крвљу Господа Исуса Христа.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ–ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!