Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Велики петак у Љуљацима

Велики петак у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„На Велики петак се слави свето спасоносно и страшно Страдање нашег Господа и Бога и Спаса Исуса Христа. Ради нас Он је добровољно претрпео пљување, шибање, ругање, пурпурну хаљину и трску, сунђер, оцат, клинце, копље, и изнад свега Крст и Смрт. Такође се слави спасоносно исповедање на крсту покајаног разбојника, који беше распет са Њим.“


На Велики Петак, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је свечано Вечерње богослужење са изношењем Плаштанице у Цркви у Љуљацима.

У време када је Христос предао дух Свој Оцу износи се Плаштаница. То је платно на којем је приказано Христово полагање у гроб. Плаштаница се поставља испред олтара, на посебно украшен одар, који представља гроб Христов.

Овај дан Хришћанске жалости је и најзначајни у Седмици страдања Христовог за сав свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења и победе над смрћу.

Епископ Артемије је са свештеномонасима и свештенођаконима, изнео Плаштаницу и три пута заједно са верним народом, обилазили око Цркве у Љуљацима.

Плаштаница је заједно са Светим Јеванђељем положена на поклоњење и целивање верном народу. Након завршења Вечерњег богослужења, Владика Артемије се обратио верницима беседом:

„Шта рећи браћо и сестре у овоме моменту када се Господ наш полаже у гроб. То је највећи злочин од стварања света који су људи могли да учине. Да осуде Бога на смрт, да га разапну и да га сахране. А срца људска у то време остадоше тврђа од камена. Чули смо у Светом Јеванђељу где је цела природа бунтовала, када се тај злочин извршавао. Сунце се помрачило, земља се тресла, камење се распадало, гробови се отварали, али људи остадоше и слепи и глуви у то време. Зашто је тако Господ допустио да тако са Њим поступају, Он који је створио човека, дозвољава да га Његово створење пљује, да га шамара, да га удара, да му се подсмева, да му се руга и сва остала понижења које је Господ поднео на Голготи. Зато што је Он ради тога и дошао, оваплотио се и постао човек, да би људе ослободио од ропства греху, смрти и ђаволу.“

Само васкрсење могло је наградити оволико страдање. Само се васкрсом Христовим може природа и наша савест умирити. Владика Николај

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.