Почетна / АРХИВА / ВОШТАНИЦА ЗА ПОКОЈ ДУШЕ СРПСКОГ ГЕНЕРАЛА

ВОШТАНИЦА ЗА ПОКОЈ ДУШЕ СРПСКОГ ГЕНЕРАЛА

Print Friendly, PDF & Email

Дана 23.08.2022. године све праве Србе широм свих  светских меридијана погодила је вест о упокојењу једног истинског српског родољуба – Генерала Божидара Делића. Земаљска Србија сиромашнија је за још једног верног сина, али Небеска Србија богатија за још једног Светолазаревског Србина који није себе жалио у одбрани своје вољене отаџбине онда када јој је то било најпотребније.

За живота се овај велики Србин определио за табор честитога Кнеза, и до краја остао под његовим барјаком, не прихватајући издају и предају, те стога верујемо да ће његова племенита душа и у вечности бити тамо где је свети Кнез Лазар заједно са Светим Савом и свим косовским мученицима и новомученицима.

Остаће заувек запамћене његове речи упућене једном од његових официра сабораца у јеку борбе против немилосрдног непријатеља: Нема повлачења, назад је Србија!

Боље потврде о исправности и достојанству једног официра нема од оданости и топле љубави и поштовања које су му све до краја живота указивали његови војници саборци.

Нама, верним чедима исповедничке Епархије у егзилу, остаће у сећању његове речи које је изговорио на парастосу нашем блаженопочившем Старцу и епископу Артемију. На коментар једне од присутних сестара: хвала што сте дошли – Генерал је одговорио: Па, ја овде припадам.

Да, заиста, и ми смо осећали и осећамо да припадате свим истинским Светосавцима и  Србима Светога Кнеза Лазара.

Нека је Вашем телу лака ова напаћена, крвљу натопљена, српска земља, а души Вашој племенитој нека је вечни спомен  у Царству Небескоме од Господа Победитеља смрти, честити генерале!

Захвалан за Ваш труд у одбрани и очувању наше свете косовско-метохијске земље, ове редове пишем као некадашњи војник јединице 549.мтбр БГ-2 којом сте командовали, а верујем да изражавају осећања сваког родољубивог српског срца Епархије рашко-призренске у егзилу.

 Вјечнаја памјат!

 Протосинђел Варсануфије, настојатељ манастира светог Јована Крститеља, Љуљаци