Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Десети дан по Вазнесењу, Света Православна Црква слави  Духовдан или Свету Педесетницу. Мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу, у Кули, који је посвећен Светој Тројици, посебно празнује овај дан као своју храмовну славу. Слава је и ове године, 14/27. маја, свечано прослављена Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Иринеј (Ристић), јеромонах Мартинијан (Ђурђевић), јеромонах Сава (Мирковић), јеромонах Никодим (Малешевић), јереј Славен (Стевановић), јерођакон Паладије (Матић), јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 350 светосаваца. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници уз клечање и молитву плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе – Славен Стевановић из Руменке и Небојша Миланов из Ветерника. За следећу годину за домаћина славе пријавили су се: Филип Келић из Сомбора и Босиљка Зукановић, Оливера Ракића, Рајка Бошковић и Босиљка Његомир, сви из Београда.

Затим се архипастирском беседом обратио Владика Артемије говорећи о празнику Педесетнице:

“По целоме свету, на данашњи дан, после овог догађаја који се десио, када су апостоли почели да говоре на разним језицима, до тада били су неучени људи, онда се цео свет питао – шта се то догађа данас? Онда је апостол Петар иступио испред свих и одржао им прву беседу. И шта им је говорио? Говорио им је о васкрсломе Христу, о Његовоме славном васкрсењу и о Његовој науци коју је Он донео и предао људима. Тако да је данашњи дан, данашњи празник, браћо и сестре, у ствари, почетак Хришћанства, данас је рођендан Цркве Божије на земљи. Јер, Господ је рекао: “Основаћу Цркву Своју и врата пакла неће је надвладати“. И ето, тај огањ који је Господ донео и предао светим апостолима, он је обухватио и ево шири се већ две хиљаде година по целој земљској кугли. Многи су устајали са жељом и намером да угасе тај пламен хришћанства, да угасе тај огањ Господњи који је Бог послао с неба, али сви њихови покушаји и римских царева и разних јеретика и разних безбожника, све до наших дана, и оних који данас устају против истините, праве Вере, све су то узалудне само муке и труд, јер огањ Божији који је Господ послао апостолима нико није могао и неће моћи да угаси. Зато је Господ рекао: “Ја сам с вама у све дане до свршетка века.“

Након беседе Владика Артемије је уручио захвалнице Глиши и Ранки Стојаковић из Лалића и Дамиру Шоботу из Петроварадина. Захвалнице су додељене за исказану делатну љубав у борби за очување чистоте светог Православља.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и верници при овој благодатној катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.