Почетна / АРХИВА / БПЦ: Одложите сабор, ми не учествујемо!

БПЦ: Одложите сабор, ми не учествујемо!

SINOD BPCНа званичном сајту Бугарске патријаршије објављена је Одлука Светог Синода којом се предлаже одлагање Свеправославног сабора, чије је одржавање најављено овог месеца на острву Крит. У случају  да Свеправославни сабор не буде одложен архијереји Бугарске Православне Цркве – чланови Светог Синода, поручују да је у том случају једино решење да не учествују у његовом раду.

Објављујемо комплетан текст поруке Светог Синода Бугарске православне цркве:

У вези са одржавањем Свеправославног сабора, Свети Синод је одлучио да предложи његово одлагање и могућност да не учествује у раду Сабора, ако се  промене које је Бугарска Црква предложила, везане за саму тематику и организацију Сабора  не усвоје и не испоштују

Са позиције Светог Синода узроци и околности овакве њихове одлуке у многоме су:

1) недостатак дневног реда Свеправославног сабора о темама које су од пресудног значаја за Свето Православље и захтевају правовремено свеправославно саборно решење.

2) постојање званичних прогласа -посланица у којима су изнесена неслагања Помесних православних цркава на неке од текстова већ одобрених за рад Сабора.

3) немогућност да се мењају текстови докумената у току рада Сабора, према већ усвојеној уредби о раду Светог и Великог сабора.

4) предложени положај Предстојатеља Помесних православних цркава у просторији предвиђеној за састанке Сабора којом се крши принцип једнакости Предстојатеља Аутокефалних православних цркава;

5) неприкладан положај посматрача и гостију Сабора.

6) потреба да Бугарска Православна Црква- Бугарска Патријаршија преузме велике и неоправдане финансијске трошкове у случају учешћа на Сабору.

Након гласања Свети Синод једногласно одлучио:

1. Позивамо да се Свети и Велики сабор чије је одржавање најављено у периоду од 16. – 26. јуна ове године на Криту одложи и да се наставе припреме за његово касније одржавање

2. У противном, Свети Синод Бугарске Православне Цркве – БП ће категорички остати при својој одлуци да не учествује у раду Светог и Великог сабора заказаном у периоду од 16. – 26. јуна 2016. године.

 

Извор: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=205494