Почетна / ЧЛАНЦИ / Домаћи / Друга судска победа Новограчаничке митрополије

Друга судска победа Новограчаничке митрополије

Print Friendly, PDF & Email

Баш на Видовдан, 28. јуна ове 2011. године Суд државе Илиноја је одбио захтев Владике Лонгина да се покренути предмет у коме се тражи заштићење Новограчаничке Митрополије од незаконитих поступака епархије, на чијем је челу Владика Лонгин, избаци из Суда јер је без основе. После детаљног разматрања свих докумената и саслушања на расправи одржаној 24. маја 2011. Суд је одлучно одбио да се тужба избаци из судског процеса, и наредио је даље поступке са којима се иде напред да се донесу одлуке наведене у тужби. Ово је друга победа по реду. Прва је добијена пре неколико месеци када је на исти захтев Федералном суду, Владика Лонгин тражио да се предмет ове тужбе пребаци на Федерални суд, јер представља верско питање по коме је надлежан само Федерални суд да разматра. Суд је у својој пресуди вратио предмет нижем Суду рекавши да тужба не представља верско питање, већ имовинско, и нижи Суд је надлежан да по том питању донесе одлуку.

Припрема за суђење која предстоји даће одговор на многа питања, која ће расветлити пословања појединаца, и показати колико је био потребан овај судски процес.

Ми смо увек били спремни, и сада смо, да са браћом разговарамо братски, и као браћа једне нације, једне вере, Срби и Светосавци, нађемо заједно наш заједнички Светосавски Пут. Нека се зна!

Ове две пресуде у корист Новограчаничке Митрополије је победа свих америчких Срба, Православаца и Светосаваца, који у срцу носе СВЕТОСАВЉЕ и штите интересе Српске Православне Цркве. Посматрајте шта се догађа у вашим парохијама. Прво, чувајте ваше имовине и ви управљајте њима. Све то припада вама који сте то стекли за вас и ваше потомство. Ви бирајте управе, и не дозволите да вам други постављају повереништво у чланство по вашим црквама, јер сваки други уређај је гаранција да ћете да изгубите контролу ваше цркве и имања која ваша парохија поседује. Вратите ваша стара чланска правила и одбаците ова која су вам наметнута новим уставом. ПРОЧИТАЈТЕ ПОНОВО НОВИ УСТАВ, ви који мислите да сте га гласали 1998. на сабору, а који ће свакако имати друго значење за вас данас. ВИ СТЕ НОВИМ УСТАВОМ ИЗГУБИЛИ ВАШУ ИМОВИНУ И ПРЕДАЛИ ЈЕ ВАШЕМ СВЕШТЕНИКУ И ВАШЕМ ВЛАДИКИ. Ако сада немате проблеме, можете да имате када дође нов свештеник, или нови владика и почне да спроводи своје намере.

Ви сте гласали за устав који је створио српске америчке епархије аутономним, што значи администртативно независним од Српске Православне Цркве. Зашто? Зато што постоје многе варијанте: 2009. у Шамбезију, Швајцарска, Српска Православна Црква се потписом својих делегата одрекла својих дијаспорских епархија у корист Васељенског Патријарха; америчка епископска организација звана СКОБА припрема америчку православну цркву, а у тој органзацији су и ваше владике, те би требало да их питате шта раде тамо; и као трећа варијанта је јасно исказани екуменизам Патријарха Иринеја, у чијој намери се не крије папизам са другим истакнутим владикама, као и увек спремним коловођом Иринејем Бачким.

Ово је стање у нашој Светој Српској Цркви и ми с правом тражимо да сви Срби, Православци и Светосавци узму водеће учешће у својим црквеним парохијама и сачувају оно што су ваши претци створили, тако да имате исто да оставите вашим потомцима. Новотарцима нема места у Српској Цркви, екуменистима и папистима, такође није место у Светосавској Цркви. Захтевајте то од ваших свештеника и владика, а са вашим црквеним чланством преузмите контролу и управљање ваших имања, јер она су ваша и нико други нема право да у ваше име ради по свом нахођењу.

ОДБОР СЛОБОДНИХ ЦРКАВА