Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Eпископ Артемије у САД

Eпископ Артемије у САД

Print Friendly, PDF & Email

Извештај о посети епископа Артемија Србима у САД

На позив Америчко-српског клуба „Дража Михајловић“ из Детроита, епископ Артемије је, у пратњи јерођакона Дамјана, био у двонедељној посети Србима из овог дела САД.

На аеродрому у Детроиту владика је топло дочекан од стране чланова клуба и њихових породица као и неколицине Срба из Канаде. У дому председника клуба владика је дочекан по старом српском обичају са погачом и сољу.

У првих неколико дана свог боравка у Америци владика Артемије је обишао српске цркве у Детроиту и његовој околини и упознао се са црквеним животом Срба у овим крајевима. На жалост Срба и Српства, а на радост наших непријатеља, и овде су присутне поделе међу нашим народом. Да несрећа буде већа узрок највеће поделе је, као и пре педесет година, Београдска патријаршија.

Наиме, када је дошло до помирења и превазилажења раскола у СПЦ договорено је да се у скоријој будућности направи Устав који би био усвојен на црквенонародним сабору и тиме би се у потпуности анулирао раскол који је направила, не дијаспора како се то званично говорило, већ управо Београдска патријаршија под притиском безбожних комунистичких власти. Устав је састављен у Београду и уз помоћ неких виђенијих глава, иначе Срба, но више по генетици него по делима, који су га прихватили и потписали, покушава се да се исти наметне свим црквено-школским установама које су биле у „расколу“. Наравно, послушност ових несрећних Срба награђена је, тачније, плаћена Светосавским ордењем различитих редова. Овим Уставом под власт Београдске патријаршије би требало да потпадну сви храмови, њихови пратећи објекти као и сви фондови које сада контролишу тела црквено-школских установа Слободне СПЦ чија се вредност мери милионским сумама. Управо је страх од могућег губитка ове имовине био повод за срамно саопштење Синода СПЦ упућеног српској дијаспори поводом боравка Епископа Артемија код њих. Вишеструко изражена брига за новцем Срба у Америци само је утврдила припаднике Слободне СПЦ у уверењу да читава ујдурма око новог Устава је у суштини како зграбити оно што су ти часни људи годинама стварали, а не брига о црквеном јединству и спасењу њихових душа.

Ово срамно Саопштење Синода се појавило три дана након првог предавања епископа Артемија које је одржано 31. јула у сали која припада румунској цркви. Предавање је претходно заказано у сали цркве Светог Георгија која припада СПЦ али је на притиске локалног епископа у последњи час одложено. Но све то, као ни пропаганда локалних свештеника против владике Артемија, није омело Србе из Детроита, Кливленда, Чикага и Канаде (Виндзор и Торонто) да дођу и чују епископа Артемија у коме препознају пастира чији глас познају и за ким иду, а не лопова или разбојника (види Јн. 10, 1). Поред владике Артемија на предавању су говорили и др Десанка Крстић из Торонта, Петар Свилар из Кливленда, Небојша Малић политички аналитичар из Вашингтона, Душан Мандић Председник организације српских четника Равна Гора и Миладин Шошкић.

Сутрадан, у недељу, у преподневним часовима у храму Силаска Светога Духа који припада румунској патријаршији, било је заказано крштење које је требао да изврши епископ Артемије. Но ова света тајна није обављена у храму јер је на реакцију локалног епсикопа СПЦ отказана у суботу увече, те је владика на захтев родитеља крштење детета извршио у њиховом дому.

Вест о боравку и предавању епископа Артемија у Детроиту се брзо раширила по српској дијаспори у Америци. Срби са разних страна Америке, на само њима познате начине, долазили су до броја телефона епископа Артемија и позивали га да би му пружили речи подршке у његовој борби за Српство и Православље а такође су изражавали жељу да владика дође и у њихове градове да и тамо одржи слична предавања.

У петак, 05. августа, владика Артемије је обишао и грчки манастир Свете Тројице у Порт Хјурону где је дочекан топло и на начин на који се дочекују епископи. Овај манастир је један од 17 манастира на територији Америке који су под духовним руководством старца Јефрема из Аризоне.

Наредног дана владика Артемије је кренуо пут Кливленда на позив црквено-школске општине Свети Сава. Чланови управног одбора су упознали епископа Артемија са стањем у нашој цркви у овом делу Америке. У недељу, 07. августа, у сали при храму Светог Саве епископ Артемије је одржао предавање којим је све присутне упознао са својом канонском позицијом. Како је било планирано остали учесници су одржали само кратке поздравне говоре да би што више времена остало за владикино излагање и питања присутних с обзиром да се владика држи у медијској блокади. Учешћа у предавању су узела и два ненајављена госта, отац Радослав Филиповић и господин Дејвид Хантер Хејнс.

Отац Радослав је посебно указао на проблем младих Срба који се врло ретко могу видети у нашим храмовима. Узроци овог проблема се не крију само у тим млађим генерацијама већ и у томе што се и од стране наше Цркве не води рачуна о подмладку.

Имајући у виду изјаву једног српског епископа да ће се сви ти млади Срби американизовати, а све цркве ујединити у једну Америчку православну цркву јасно је и откуда толики немар од стране свештенства.

Посебно је било упечатљиво предавање господина Дејвида Хантера из Синсинатија, бившег припадника УНМИК-а, који је по повратку са Косова и Метохије примио православље. Док је Дејвид говорио многи су плакали. Требало би поменути и то да је господин Хантер пре пар година тражио благослове од свих српских епископа са подручја Северне Америке да недељом, после Литургије, при свим храмовима СПЦ одржи предавања о томе како живе Срби на Косову и Метохији, какве су им потребе и како им се може помоћи. Тражио али није добио. Ниједан!

И овога пута на предавању су се окупили Срби из Канаде, Детроита, у нешто већем броју из Чикага и наравно највише из Кливленда. После предавања многи од присутних Срба су прилазили владики изражавајући захвалност и поштовање за све што је чинио и што чини за очување Косова и Метохије, Српства, светосавља.

После предавања владика је обишао и српско гробље које се налази на имању ове црквено-школске општине. Занимљиво је да ова црквено-школска општина на свом имању има и нафтне бушотине на којима пумпе даноноћно раде.

Из Детроита пут Србије епископ Артемије је кренуо у касним поподневним часовима 9. августа. На аеродрому су нас испратили Срби исто онако како су нас и дочекали – са сузама. Тужни али и охрабрени, поучени за борбу која их чека у духовном животу и са свешћу да су нашли онај многоцени бисер за којим толико дуго трагају – пастира душа својих.

Јерођакон Дамјан

{gall}galerije/amerika2011{/gall}