Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: По повратку из Америке ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: ОДГОВОР ЈЕ У ,,РАСПЕТОМ КОСОВУ“

Подсећање: По повратку из Америке ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: ОДГОВОР ЈЕ У ,,РАСПЕТОМ КОСОВУ“

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 176-177, 21. фебруар 2004. године

Београд 17.02.2004.- После посете САД током које су представници из Србије и Српске православне цркве одржали низ састанака са највишим представницима америчке администрације, владика рашко-призренски Артемије јуче је оценио да је велики успех те мисије што су поједини утицајни људи у САД почели сами да говоре и сведоче о проблемима Срба на Косову и Метохији.

Како је истакао, много је важније да о нашем страдању на Косову говоре људи из Америке него да им то преноси неко из Србије. У прилог томе владика Артемије је подсетио на став сенатора Џозефа Грибоског из Института за религију и јавну политику који је током боравка наше делегације у САД изјавио да су Срби и после пет година, колико је Косово под међународном управом, грађани другог реда којима су ускраћена људска права.

Епископ Артемије је нагласио да су представници СПЦ приликом посебних сусрета са високим представницима Стејт департмент успели да демантују лажи које се презентују америчким званичницима. Истичући да се проблем Косова поново враћа у фокус међународне политике, владика Артемије је потврдио да током посете није било разговора о коначном статусу јужне српске покрајине, али да се доста говорило о стандардима који би требало да претходе решавању статуса Косова.

– Било је и покушаја да се косовски Срби приволе да сами одлучују, односно да се дистанцирају од Београда, али смо ми то анулирали подсетивши их да је Косово неотуђиви део Србије, као и да ми на Косову нећемо и не можемо да одлучујемо без Београда, али и да Београд не може без нас да доноси одлуке – рекао је владика рашко-призренски Артемије.

Владика је указао да је највећу лаж покушао да пласира председник косовске владе Бајрам Реџепи тврдећи да су Албанци „рушили политичке цркве грађене у време Милошевића“, а да је саговорницима одговорио књигом „Распето Косово“ са тачним приказом рушења српских светиња који су део светске баштине.
Амерички званичници су закључили, рекао је он, да је и даље неопходно присуство Кфора, посебно на пункту око манастира Светих Архангела, који је мета албанске агресије.

Одговарајући на питања, владика је рекао да статус Космета није био предмет ових разговора, али да је зато било речи о стандардима, који су неприхватљиви за косовске Србе, и потреби поштовања Резолуције 1244 према којој је јужна покрајина неодвојива од Србије.

-Посебно смо истакли да Срби са Космета ништа неће одлучивати без Београда, али да очекујемо да свака одлука Београда буде донета у договору са косметским Србима – рекао је он. Према његовим речима, заједнички је закључак да решење свакако треба тражити кроз предстојећи дијалог Приштине и Београда.

Објашњавајући да у САД религија има фрапантан утицај на тамошњи политички живот, професор Факултета политичких наука у Београду др Мирољуб Јевтић, нагласио је да су сви наши досадашњи потези занемаривали ту чињеницу.

– Увидео сам да су СПЦ и владика Артемије најмоћнији ауторитети које САД желе да чују – истакао је др Јевтић изразивши сумњу, „да би ико други, уз сва уважавања државних органа, могао да има такав углед и такву моћ као владика Артемије“.

Током састанака са представницима америчке администрације, по Јевтићевим речима, сви су се сложили да је положај Срба на Косову неиздржљив, као и да је за то, мада то нико званично није рекао, највише одговорна међународна заједница.

– Поред етничке компоненте живота, људи из САД су заинтересовани за угрожавање хришћанских слобода, а интересовање посебно расте за религијске слободе с обзиром на то да је угрожена хришћанска културна баштина – навео је професор др Мирољуб Јевтић.

По речима протосинђела Симеона, сви амерички званичници са којима су разговарали, показали су велико разумевање за Србе са Косова, а из ове мисије, како је навео, произлази да треба наставити такве сусрете јер код сенатора и америчких институција постоји спремност за помоћ и поправљање положаја Срба у покрајини.

 

Владика Артемије одржао предавање у Центру за западну политику у Вашингтону

 

Вашингтон, 30. јануар 2003. године

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије који са својим сарадницима борави у радној посети САД, 29. јануара одржао је предавање у „Центру за западну политику“ (Western Policy Center WPC) у Вашингтону на тему: Мултиетничко Косово – Дипломатски сан или балканска реалност. Предавање је одржано у заједничкој организацији WPC и Српског конгреса уједињења (Serbian Unity Congress) из САД како би се америчкој јавности представило виђење тренутне ситуације на Косову и Метохији и могуће решења кризе у будућности.

Извршни директор Центра (WPC) Џон Ситилидес је на самом почетку предавања представио присутнима владику Артемија. Ситилидес је указао на чињеницу да је владика Артемије глас наде српском и осталом становништву на Косову, додавши да ће се у току свог боравка у САД владика сусрести да високим представницима Стејт Департмента, конгресменима и директорима угледних институција. У свом излагању владика Артемије је указао на катастрофално стање људских права српског и осталог не-албанског народа на Косову и Метохији нагласивши да се до данас ситуација за Србе суштински није поправила:

„Било би неправедно рећи да на Косову није дошло до никаквих побољшања након рата. Али је узнемирујућа чињеница да се ово побољшање, које подразумева пре свега повратак албанских избеглица, обнову у рату порушених кућа и изградњу институција, односи готово искључиво на заједницу косовских Албанаца. Срби од ових „побољшања“ немају готово никакве конкретне користи, нити им она омогућавају да разреше своја суштинска питања опстанка и слободе живота.

На пример: тачно је да су многе болнице обновљене, али Срби у њима не могу да се лече; многи су путеви асфалтирани али Срби немају слободу да њима путују; десетине хиљада кућа су реновиране али само стотињак српских. Након рата, све џамије су поправљене и многе нове саграђене док више од стотину српских цркава још лежи у рушевинама и ниједна није обновљена. Доста је нових супермаркета, бензинских пумпи и ресторана али од какве су они користи Србима када само Албанци и странци могу да у њих слободно улазе. Укратко, на основу свог непосредног искуства просечан Србин осећа да је УНМИК дошао да помогне само једној заједници, док су Срби осуђени да живе као другоразредни грађани на маргинама друштва“, објаснио је владика Артемије.

Одговарајући конкретније на питање о учинку мировне мисије и стању људских права владика Артемије је истакао да „мировна мисија УН и КФОР-а није учинила довољно да би спречила страдање невиних цивила након оружаног сукоба 1999. године. Од доласка КФОР-а живот за Србе одвија се у гетоизираним срединама. На Косову живи само једна трећина од предратног српског становништва и то је живот без достојанства. Главна препрека за повратак српских прогнаника јесте владавина етничке дискриминације и насиља која се систематски наставља из године у годину. За мене као епископа, посебно је поражавајуће да је од доласка мировне мисије порушено или оскрнављено 112 православних цркава. Починиоце ових напада, као и бројних убистава и киднаповања, полиција још није пронашла и довела пред лице правде“, рекао је владика Артемије.

Поводом нових „косовских стандарда“ владика Артемије је нагласио да је српска заједница незадовољна овим планом јер Срби нису констултовани у дефинисању стандарда и метода њихове реализације. „Начин како су они формулисани негира Резолуцију 1244 јер се са овим новим стандардима раскидају везе Косова са Србијом и Црном Гором“. „Ништа се не говори о механизмима реализације и провере стандарда, што отвара могућности за манипулације“, приметио је владика Артемије.

У свом предавању владика Артемије је поменуо три могућа будућа сценарија: 1) независност Косова, 2) повратак на ситуацију пре 1999. године и 3) остварење суштинске аутономије Косова и Метохије у оквирима Србије и СЦГ.

Док прва два сценарија „готово сигурно воде у оружане сукобе који ће довести до страдања цивилног становништва“, владика је подржао трећи сценарио завршивши своје излагање анализом принципа асиметричне аутономије Косова и Метохије у којој би заједнице на српском и албанском говорном подручју имале у оквиру својих самоуправних институција различите врсте веза са матичном државом.

„Самоуправне институције на српском говорном подручју требало би да имају посебне односе са београдским владиним органима посебно у домену образовања, здравства и заштите културно-историјских и верских споменика. Истовремено, на албанском говорном подручју постојао би већи степен самосталности институција које би могле да имају само оне везе са органима Србије и СЦГ о којим би се међусобно споразумно договорили. Локалне косовске институције на покрајинском нивоу, које би биле мултиетничке, и које би обједињавале активности на обе стране радиле би превасходно на разрешавању локалних проблема од општег интереса за све становнике Косова и не би деловале као пара-државне структуре, као што је то сада случај. Наравно, као аутономна покрајина Косово би могло да има своје представнике у институцијама Србије и државне уније СЦГ. Веће присуство мањинских представника у Скупштини Србије и СЦГ би само помогло јачању мулти-етничности у овој земљи која упркос последњим ратовима остаје најмултиетничкија држава на територији бивше Југославије па и шире“, објаснио је владика Артемије закључивши:

„да такво решење статуса Косова и Метохије неће бити негативан преседан другим етничким заједницама широм Европе које би волеле да искористе своје право на самоопредељење на штету суверенитета својих држава. На примеру Косова би се промовисао чврст став да излаз из балканског ћорсокака није у даљем распарчавању Балкана и стварању нестабилних и етнички чистих банана државица, већ у учвршћењу економски и политички стабилних мултиетничких и грађанских земаља, које би биле у могућности да иду путем европске интеграције.“

Предавању у Центру за западну политику присуствовали су представници угледних владиних институција и агенција, Стејт Департмента, Министарства одбране САД, неколико дипломатских представника у Вашингтону као и више новинара.

30. јануара владика Артемије ће имати састанак у Стејт Департменту са Кети Стивенс, помоћником државног секретара Пауела за питања југоисточне Европе, а потом ће на округлом столу изложити своје виђење косовских проблема и предложити одговарајућа решења пред групом екперата Стејт Департмента за питања Балкана, Србије и Косова.

Предвиђено је неколико и важних састанака у америчком Конгресу, посета Савету Безбедности у Њујорку као и српским заједницама у Кливленду и Чикагу.

 

Владика Артемије говорио у Вашингтону на Капитол Хилу
СВЕТ ЗНА И ЋУТИ

 

У Вашингтону сам био већ петнаестак пута, али ово је једна од најуспешнијих посета с обзиром на број и ниво људи са којима сам разговарао о Косову и Метохији. У свим сусретима сам био добро примљен и саслушан и саговорници су се са саосећањем изразили о ономе што су чули. Обећали су да ће учинити све што могу да се ситуација побољша на Косову и Метохији. Остаје да се види да ли ће се то и реализовати.

Владика Артемије је овим речима за „Новости“ прокоментарисао свој вишедневни боравак у америчкој престоници, током кога се састао са високим званичницима Стејт департмента и америчког Конгреса. После јавног представљања у Вестерн полиси центру и Руској цркви владика рашко призренски је јуче говорио о Косову и Метохији у Капитол хил клубу у организацији Института за религију и јавну политику.

-Очекивања од међународне заједнице нису испуњена, напредак и безбедност јесте остварена, али само за једну, албанску страну. Срби на Косову и Метохији су у присуству 40.000 међународних снага доживели погром. Лишени су свих права, па чак и права на живот – сведочио је, прецизирајуци да је од 1999. године протерано две трећине српских становника који су живели на Косову и Метохији, да их је 1300 убијено и исто толико нестало, да је уништено на десетине српских кућа и више од сто православних цркава.

Уколико се не заштите грађанске вредности на Косову и Метохији, упозорио је, „то ће постати преседан који ће учинити нестабилним, не само Балкан, него и Европу“. Одговарајући на питање да ли било геноцида над албанским становништвом и колико је погинулих на обе стране током НАТО бомбардовања владика Артемије је одговорио да се, када се рат завршио, показало да нема стотина хиљада мртвих, да је у масовним гробницама пронађено две до три хиљаде лица, и да је жртава било на обе стране.

„Ово што се после рата дешава, то није освета, јер Албанци убијају невине, жене, децу, старце. Необјашњиво је да после рата у присуству КФОР-а није пронађен ниједан починилац злочина, нити је приведен правди“, истакао је.

Владика Артемије је на питање да ли Албанци протерују све мањине одговорио потврдно и додао да „говор о мултиетничности нема сврхе без повратка свих прогнаних и гарантовања њихових права“.

Одговарајући на питање о реаговању Европе на злочине, рушења, кршења људских права на њеном тлу, он је рекао: „Европске владе су упознате с оним што се дешава, али се праве да не знају, њиховој глобалној политици не одговара да заузима ставове. Трагична је чињеница да је Европа гласније протествовала против рушења статуа Буде у Авганистану, него хришћанских светиња у срцу Европе“, нагласио је владика Артемије.

Коментаришући питање одржавања референдума, владика је објаснио да по међународним стандардима он може да се одржи само на територији целе Србије с обзиром да је Косово њен део.

Одговарајући на питање о реаговању држава са простора претходне СФРЈ, владика Артемије је приметио да Словенија, Хрватска, Федерација БиХ подржавају албанске ставове, за разлику од РС и Македоније која је такође угрожена од албанских екстремиста.

Из Вечерњих новости 05. фебруар 2004
Д. Савић

 

Артемије Радосављевић, епископ Рашко – призренске епархије у посети Америци
ДОШАО САМ ДА КАЖЕМ ИСТИНУ

 

Долазак владике Артемија Радосављевића, епископа Рашко-призренског, у Вашингтон поклопио се са европским симпозијумом: НАТО и изазови глобалне безбедности на коме је чак и Jap de Houp Sefer, нови секретар НАТО-а, упркос неподношљивом положају Срба и осталих неалбанаца користио Косово као демонстрацију успешности Северноатлатске алијансе у грађењу новог света.

– Многе болнице су обновљене, али Срби не могу да се лече у њима. Многи путеви су поправљени, али Срби не могу слободно да путују њима. Десетине хиљада кућа је реновирано, али само стотину српских домова. После рата све џамије су обновљене и многе нове су саграђене, док је више од стотину српских цркава још у рушевинама, рекао је владика Артемије, објашњавајући ситуацију на Космету, додајући да се ситуација на Косову и Метохији погоршала од септембра 2001.

– То показују многи инциденти и злочини који су се десили. Убиство продице Столић у Обилићу, деце у Гораждевцу, затим догађаји око Витине и Клокота, напади на цркве…

Треба само приметити да се зграда УНМИК-а, у којој су боравили шефови мисије и пре, ограђује страховито високим бетонским зидом.
Приликом посете Америци желим да подсетим на оно што сам говорио раније и да посведочим каква је сада ситуација на Косову и Метохији, каже владика. Осим тога, како објашњава, Косово је сада за Америку мање интересантно и „ја сам дошао да видим и осетим како се сада вреднује стање Косова и питање његовог решавања“.

На симпозијуму „НАТО и изазови глобалне безбедности“, који је организовао чувени Институт за националне стратешке студије при Универзитету за националну безбедност у Вашингтону, Мајкл Дурки, политички саветник команданта НАТО за Европу, рекао је да на Косову треба изградити оружане снаге.

– Они су уложили много труда, напора, чак је и финансијски све много коштало. Они сада желе да виде резултате свог рада, тиме што ће иза себе да оставе једну потпуно створену војну формацију која би требало да продужи њихову мисију на Косову и Метохији. Можда они у свему томе виде улогу Корпуса, који свакако гурају. Не верујем да они не виде развој ситуације на Косову, али они желе да демострирају до краја да су били у праву.

Када би се заузео оштрији став према албанским лидерима и злочинцима они би показали да су играли на погрешну карту. Да су подржавали некога ко није требало да буде баш толико подржан. Признали би да су погрешили и то је оно што је најтеже за међународну политику и за високе представнике НАТО. Када је реч о одговорности бивших команданата ОВК Хашимом Тачијем, Рамушем Харадинајем, Агимом Чекуом, владика Артемије сматра да ће „сви који су чинили злочине кад-тад доћи пред лице правде“.

– Колико је мени познато, Трибунал је задужен само за злочине почињене у рату. У том случају постоји шанса да ће Харадинај, Чеку, Тачи и још неки бити оптужени за ратне злочине. Оно што мене далеко више брине јесте шта ће бити са злочинима почињеним после рата, после јуна 1999. године.

Као посебан проблем помиње се и незаинтересованост политичара из Београда за Космет.

– Јасно се види да су поједини политичари спремни да се одрекну Косова јер је оно за њих камен о врату, баласт. Косово је симбол наших вечних духовних вредности зарад којих вреди не само живети него и умрети. Бојим се да многи од тих садашњих, савремених, политичара то не схватају јер припадају генерацији одгојеној у времену титоизма, атеизма или Милошевићеве несрећне епохе.

У Вашингтону се, упркос одредбама Резолуције 1244, све чешће говори о независном Косову као најбољем начину решавања коначног статуса Косова.

– Државна заједница Србије и Црне Горе није сачињена од три већ два елемента и мислим да чак и ако дође до раздруживања Србије и Црне Горе, Косово би морало да буде у саставу Србије. То треба заиста да буде једна савремена демократска држава која ће поштовати људска права свих својих грађана, где неће бити разлога да било који народ сања стварање неке мини, банана државице.

У овом моменту 99 одсто Албанаца не би били за ту опцију. С друге стране, погледајмо шта би међународна заједница добила ако би мимо матичне државе Србије и политичке воље већинског српског народа Косово одвојила и дала му независност. То би био преседан.

Лидија Кујунџић, 8. 2. 2004
Глас Јавности