Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Посланици коалиције Повратак положили заклетву у Пећкој патријаршији СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Подсећање: Посланици коалиције Повратак положили заклетву у Пећкој патријаршији СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Print Friendly, PDF & Email

downloadГЛАСНИК КиМ број 88, 13. децембар 2001 година

Посланици коалиције Повратак положили заклетву у Пећкој патријаршији

СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ


Заклињем се пред свевиде
ћем Богом, светим Јеванђељем и крстом Његовим да ћу дужности вршити савесно, према заповестима Божјим, принципима демократије и законима заједничке нам државе имајући у виду мир, слободу и опште добро свију“. Свих 22 посланика Коалиције Повратак у Скупштини Косова положило 9. децембра ову заклетву у Цркви Светог Спаса у манастиру Пећка патријаршија, пред патријархом српским господином Павлом.

Посланици Коалиције Повратак положили заклетву у Пећкој патријаршији

ПРВИ ПУТ ОД 1939. ГОДИНЕ ПОСЛАНИЦИ ПОЛАГАЛИ ЗАКЛЕТВУ У ЦРКВИ

Пећка патријаршија 9. децембар 2001.- Пред патријархом српским господином Павлом посланици Повратка су после молитве и заклињања на крсту и Јеванђељу ставили потписе на текст заклетве и предали је епископу рашко-призренском Артемију (Радосављевићу).

„Молимо се Богу да опстанемо не само биолошки већ као православни хришћани, поготово они од чијих дужности зависи цео народ“, поручио је посланицима патријарх Павле на конференцији за новинаре у Пећкој патријаршији и позвао будуће српске представнике у косовском парламенту да раде на „славу цркве, добробит народа, свих људи добре воље који живе са нама на Косову и Метохији, на општу корист, мир, слободу, спасење и живот у заједници.

Владика Артемије је опоменуо посланике да ће постићи жељене резултате само ако буду били јединствени у парламенту. „Верујем да ће сви наши посланици деловати у интересу народа, а не по некој страначкој линији или зарад личног интереса и промоције“, рекао је владика Артемије.

Захваљујући се патријарху Павлу на подршци у решавању проблема на Косову и Метохији. Небојша Човић, председник Координационог центра савезне и републичке владе за Косово изразио је наду „да ће Црква и Бог помоћи да будемо јединствени у Скупштини Косова, али и у Београду, у читавој Србији и Југославији“. Према Човићевим речима ово је први пут од 1939. године да су посланици пред улазак у скупштину били у цркви на молитви и полагали заклетву.

Полагању заклетве у Пећкој патријаршији поред Човића, присуствовали су и чланови Изборног штаба Коалиције Повратак, као и група Срба из Гораждевца, док су у молитви са патријархом Павлом и владиком Артемијем учествовали игуман и монаси манастира Високи Дечани и монахиње из Пећке патријаршије.

 

Према извештају ДАНАС-а од 10. децембра 2001.

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ И СРПСКИ ПОСЛАНИЦИ КОСОВСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Указавши да ће свакако бити тешкоћа, јер „у животу је увек тако“, патријарх је позвао да „употребимо најбоље снаге што имамо, са свешћу одговорности која нас чека и пред Богом и пред људима добре воље, и пред нашим прецима“.

Он је додао да ћемо се једино тако одржати и биолошки и као народ Божји, као што су то чинили и наши преци, у слободи, миру и у ратовању – као људи, као нељуди никада.

Патријарх је подсетио на ону народну мудрост, коју је један црногорски војвода формулисао – јунаштво је да се бранимо од непријатеља, а чојство да бранимо непријатеља од себе.

То је принцип којег су се наши преци држали, а који ће и нас одржати. То не значи пасивност, већ оно што је најплеменитије – бранити се од зла, али увек као људи, чак бранити и нашег непријатеља од нељудског у нама, објаснио је српски патријарх.

Он је позвао посланике да се придржавају принципа, по коме треба да се владамо и сви, и у породици, и у друштву, а то је да не чинимо другоме оно што не желимо себи.

„Ако будемо тако поступали, свима ће бити лакше и мирније, и пространије име људи које носимо“, рекао је патријарх Павле.

Члан будућег председништва Скупштине Косова и Метохије Оливер Ивановић данас је, после полагања заклетве посланика коалиције „Повратак“ у Пећкој патријаршији, изјавио да ће српским посланицима бити тешко, али да они верују да раде праву ствар и због тога се надају да ће у томе имати успеха.

Он је истакао да „сада треба да исправимо све наше грешке у прошлости и да се искупимо за све оно што смо до сада грешили“.

Шеф посланичке групе коалиције „Повратак“ у парламенту Косова Рада Трајковић је истакла да је Српска православна црква „показала свима како треба деловати унутар парламента и српске заједнице“.

Подсетивши да су у Београду посланици са званичницима Србије и Југославије договорили заједничку стратегију, она је истакла да ће њихов први задатак бити борба за права Срба на живот на просторима Косова и Метохије.

Владика рашко-призренски Артемије је поручио да ће посланици само ако у парламенту буду деловали као јединствена и хомогена група моћи „да постигну жељене резултате о којима сви сањамо и које прижељкујемо“.

Он је рекао да верује да ће српски посланици „деловати само у интересу државе и народа, а не по било каквој партијској или страначкој линији, а поготово не ради личних интереса или промоције“.

„Нека то буде стожер око којег ћемо се држати“, истакао је Владика Артемије.

Са српским посланицима у Скупштини Косова на заклетви у Пећкој патријаршији

У ИНТЕРЕСУ НАРОДА, А НЕ СТРАНАКА

Пећка патријаршија, Приштина – Молимо путнике за стрпљење, због неспоразума пратња није стигла, али је ту познато лице са ТВ, па очекујемо да ће ускоро све бити уреду – љубазно је саопштио члан посаде авиона који је са шездесетак путника у недељу око пола једанаест слетео на приштински аеродром Слатина. Снег, ужурбани војници Кфора и Сузан Мануел, портпарол Унмика, први су дочекали путнике из Београда, који су у недељу ујутру кренули у Пећку патријаршију на полагање заклетве посланика коалиције Повратак.

Због „погрешне информације да је аеродром затворен“, (мада су и други авиони уредно слетали), патријарх српски господин Павле, епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић), свих 22 посланика коалиције Повратак, Небојша Човић, председник Координационог центра Савезне и републичке владе за Косово, и група београдских новинара чекали су готово сат времена, на раније договорену пратњу.

Конвој из Београда мимоилазио се углавном са аутомобилима на којима су косовске таблице, али и изненађујући број путника из Хрватске. Дуж друма пратили су нас трагови недавне изборне кампање у облику постера на којима је најчешће Хашим Тачи, председник Демократске партије Косова, сам или у друштву песникиње Флоре Бровине, виђеног активисте ове странке.

На путу од Приштине до Пећке патријаршије смењују се обновљена албанска и потпуно аветињска, напуштена и разорена српска села. Највише их је око Клине. Потпуно и полусрушене куће, без столарије на отворима за врата и прозоре из којих зјапи празнина и запуштена имања делују сабласно. У Петричу, између Клине и Пећи, крај пута преко рушевина лежи полегла купола цркве Свете Тројице, коју је 1992. године подигла породица Карић. Храм је страдао у више наврата, одмах по доласку италијанских снага Кфора. Током лета 1999. албански екстремисти су га најпре демолирали, опљачкали и оскрнавили, да би га у двоструком минирању сравнили са земљом.

Између албанских вишеспратница, и српских рушевина, пажњу привлаче добро снабдевена стоваришта са грађевинским материјалом, која по бројности у овом делу Косова и Метохије успешно конкуришу бензинским пумпама и ауто-сервисима. Забуном пратње уместо у Пећку патријаршију српски конвој који је кренуо на полагање заклетве у Пећку патријаршију умало није стигао у манастир Високи Дечани. Грешка је примећена на врема, на самом уласку у Дечане. Престројавање подуже колоне џипова и аутобуса са новинарима направило је застој на путу и изазвао нимало љубазне реакције возача аутомобила у супротном правцу.

Молитвом у којој су заједно са патријархом Павлом и владиком Артемијем учествовали монаси из Високих Дечана и монахиње из Пећке патријаршије и полагањем заклетве посланика коалиције Повратак, први пут од 1939. године обновљена је традиција да се српски народни представници, пред улазак у скупштину, заклињу у цркви. Како је за Данас објаснио патријарх Павле, текст заклетве прилагођен је прекључерашњој прилици. Потписе стављене на текст заклетве посланици Повратка су после молитве и заклињања на крсту и јеванђељу предали владици Артемију.

– Надамо се да сада идемо у правцу који треба да нас руководи да у животу употребимо најбоље снаге које имамо, са свешћу о одговорности која нас чека пред Богом и пред људима добре воље, али и пред нашим прецима – рекао је патријарх Павле обраћујући се новинарима после посланичке заклетве. Поглавар СПЦ је позвао посланике Повратка да се моле Богу да им помогне да „чините све по закону људском и Божјем“, док је владика Артемије рекао посланицима да ће постићи жељене резултате само ако буду јединствени у парламенту.

-Верујем да ће сви наши посланици деловати у интересу народа, а не по некој страначкој линији или зарад личног интереса и промоције -, рекао је владика Артемије, а Небојша Човић је наговестио да у обнављању „запуштене традиције има и симболике у нечему што нас чека“.

-Очекују нас велика искушења и проблеми које треба заједнички да решавамо, не само Срби већ и све друге националности које се налазе на Косову и Метохији. Ми као државотворан, конструктиван, уман и народ са традицијом треба да будемо неко ко предводи решење проблема на Косову и Метохији – нагласио је Човић и напоменио да посланици Повратка не смеју остати сами, већ да их морају подржати Србија и Југославија.

Гојко Савић, српски члан Председништва косовске скупштине најавио је масовнији повратак протераних Срба у Покрајину и побољшање безбедности, сигурности и слободе кретања, док је Рада Трајковић, шеф Посланичког клуба Повратка обећала да ће се српски посланици жестоко борити за основно право припадника своје заједнице на живот.

 

Ј. Тасић -ДАНАС, 11. децембар 2001.