Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Света Архијерејска Литургија пређеосвећених дарова у манастиру Светог архангела Гаврила

Света Архијерејска Литургија пређеосвећених дарова у манастиру Светог архангела Гаврила

Print Friendly, PDF & Email

У понедељак четврте недеље поста, на дан спомена Преподобног Бенедикта Нурсијског, 27. марта ове године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Светог архангела Гаврила у Готовуши уз саслужење протосинђела Бенедикта (Прерадовића), протосинђела Варсануфија (Стошића) и јерођакона Георгија (Радојичића).

После Литургије Преосвећени Владика Ксенофонт извршио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео протосинђел Бенедикт у част свог небеског заштитника Преподобног Бенедикта Нурсијског.

У својој архипастирској беседи Преосвећени Владика је најпре говорио o Преподобном Бенедикту, светитељу велике вере и великих чудеса а потом је додао:

„Многе је муке претрпио од блиских својих и од монаха својих и од ученика својих али није престајао да за Господом иде, није престајао да се моли за оне који су му зло учинили, а не само да се моли и да добро твори тима који су му зло чинили. Тиме и нас све поучава како се треба односити према непријатељима нашим, како треба добро чинити и онима који нас мрзе. Јер откуд нам та наука, јел смо сами нешто измислили, јесмо ми сами дошли до тога? Нисмо, него нас је сам Господ у Светом Јеванђељу поучио да тако треба вјеровати, да тако треба живјети. Да нам вјера буде чиста а молитва честа, као што нас је учио и Свети Сава. „

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.