Почетна / САОПШТЕЊА / 2012 / У Нишу подигнут недоличан споменик

У Нишу подигнут недоличан споменик

Print Friendly, PDF & Email

carkonstantinmozaikУ Нишу је недавно подигнут споменик светом Константину Великом, Римском императору и оснивачу Цариграда – Константинопоља. Захваљујући њему 313. године дата је слобода свим верама у Римском Царству, те су тако и Хришћани постали слободни, вера у Христа постала је дозвољена и законита, а гоњења против Хришћана су престала. У јавности је тај акт познат као Милански едикт. Тиме, међутим, није Хришћанство проглашено за званичну и заштићену веру царства, тј. за државну веру, као што се често погрешно тврди. То је учињено доста година касније од стране Аутократора Теодосија.

Споменик пак који је недавно подигнут у Нишу пример je неукуса и у потпуности непримерен догађају и личности због којег се подиже. Наводећи на споменику речи које је свети Константин Велики видео на небу приликом појаве великог светлосног крста, у сред дана – на самом споменику нема знака крста. Напротив, реч иде о „монограму“.

Из самог решења споменика питање је да ли ико може да закључи да се ради о тако судбоносном и карактеристичном откровењу које је имао свети Константин Велики. У сваком случају ради се о веома неуспешном делу вајара Милета Коцева. Било би свакако интересантно видети и друга његова дела, урађена пре него што се подухватио овога решења.

Нити на споменику постоји икаква назнака из које се може закључити да се ради о великом светитељу Цркве, који је заједно са својом мајком светом Јеленом у великој мери допринео утврђивању вере у Христа у Римском царству. Једна од његових такође далекосежних историјских одлука је сазивање Првог Васељенског Сабора 325. године, ради осуде Аријеве јереси.

Опште је прихваћено да је свети цар Константин заједно са појавом крста на небу видео и поруку hoc signo victor eris (εν τούτω νίκα; овим побеђуј). На самом споменику наведено је пак in hoc signo vinces.

Подизање споменика у Нишу је заједничко дело Скупштине града Ниша и фондације Арт Карнунтум. Можда се и томе дугује оволико искривљавање историјског догађаја о коме се ради и пласирање слике потпуно стране Православној свести и искуству.

Наш читалац Жељко Филиповић реаговао је због коришћења латинице, а не ћирилице, приликом исписивања српских речи на споменику, и обратио се Редакцији молбом да његова реакција буде објављена:

Драга наша браћо у Христу,

У Нишу је на дан градске славе Св. цара Константина и царице Јелене откривен споменик 1700 година признавања хришћанства. Међутим, вајар који је споменик радио самовољно је дозволио себи да занемари српско ћирилично писмо за исписивање српског дела текста, и ми Нишлије се прибојавамо да ту има и сагласности градске власти у Нишу, епархије нишке, па чак и вођства СПЦ. Председнику републике Србије упутио сам обавештење о овој немилој појави. Прослеђујем вам моје писмо председнику Републике и три фотографије које показују недоличан поступак вајара и оних који иза њега стоје.

Ваш брат у Христу

Жељко Филиповић, Ниш

У наставку доносимо обраћање г-на Жељка Филиповића као и прилог ТВ5 из Ниша о откривању споменика.

 

И из сценографије приликом отварања лако се запажа потпуна секуларизација овога чина, у коме нема ни назнаке о Христу, Цркви, Крсту…

Уредништво

 

shara2

 

 

Дана 21.5/3.6.2012. г. на дан нишке градске славе Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу је подигнут споменик догађају из 312. године – сну цара Константина у коме му се на небу приказао грчки монограм што је цар протумачио као „ИСУС ХРИСТОС“, и испод њега натпис на латинском језику: „IN HOC SIGNO VINCES“. Овај сан ће годину дана касније подстаћи цара да изда Милански едикт којим се хришћанство признаје као још једна државна вера, и хришћани штите од дотадашњих прогона. На споменику се налази монограм исписан грчким словима, латински текст исписан латинском абецедом и српски превод тог латинског текста који, међутим, није исписан српским ћириличним писмом, него такође латинском абецедом, па гласи: „POD OVIM ZNAKOM POBEDICES“ („ПОБЕДИЦЕС“!)

Сматрам да је објављивањем српског текста на латинском писму нанета непоправљива штета грађанима Ниша и да су они овим гестом увређени и понижени. Наш народ већ хиљаду година користи своје ћирилично писмо у свим областима свог приватног, породичног и јавног живота, и овај гест аутора споменика се не може ничим правдати. Предлажемо да се ова плоча одмах уклони и замени плочом на којој ће српски текст бити исписан ћириличним словима и исправном језичком формулацијом.

У прилогу шаљем фотографије плоче са недоличним текстом.

Са највећим поштовањем,

Жељко Филиповић,
Вождова 20/6  Ниш, 18000
Тел. 018/527-838; 062/747-505.
zfilipovic7@gmail.com

14.6.2012. г.   20:51 ч.

{gall}galerije/nispomenik{/gall}