Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Мироносица у манастиру Светог Саве у Жеровници

Недеља Мироносица у манастиру Светог Саве у Жеровници

Другу недељу после Васркса Света Црква је посветила светим женама Мироносицама. Спомен ових миомирисних душа Христових свечано је прослављен у Недељу Мироносица, 17/30. априла, у манастиру Светог Саве у Жеровници. Тим поводом Свету Архијерејску Литургију у манастиру је служио Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење протосинђела Евтимија (Милентијевића) и протосинђела Висариона (Шуловића). Литургији је присуствовало око стотину верника а неки од њих су се сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Владика Николај је у својој веома надахнутој архипастирској беседи поучио присутни народ да наука Васкрслог Господа Христа није обична људска теорија него практична наука и да се мора испуњавати у свакодневном животу да би се разумела.  „Они који испуњавају све оно што је Господ заповедио у Светом Јеванђељу наћи ће пут спасења и познати Васкрслог Господа Христа као Сина Божијега“, – нагласио је владика.

У својој беседи владика је о женама Мироносицама рекао: „Свете Мироносице, са Пресветом Богородицом на челу, слава су рода људскога и похвала рода женскога. Оне су имале велику љубав према Господу и нису Га оставиле док је био под Крстом. Све жене које верују у Господа Христа, које га чувају у срцу своме, које свете заповести Његове испуњавају, јесу Мироносице. Љубав ону коју су имале свете Мироносице и ми да задобијемо. Поред ње нам ништа друго неће требати. Победићемо сваки страх, победићемо сваки грех, зацариће се у нама све Божанске врлине, и смирење и кротост и вера, нада, љубав“.

Након Свете Литургије владика је пререзао славски колач сестрама при овој катакомби, које свете жене Мироносице традиционално прослављају као своје заштитнице.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредиле сестре слављенице.

Инфо служба