Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Недеља 8. по Духовдану у манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи

Недеља 8. по Духовдану у манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0004У недељу 8. по Духовдану, 1/14. августа, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Апостола Томе у Врњачкој Бањи, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Романа (Папића) и јерођакона Паладија (Матића). На Светој Литургији је присуствовало око 80 светосаваца из разних крајева наше отаџбине.

У својој архипастирској беседи владика Артемије је поучио своју паству:

“Данас, Света Недеља, данас почетак Светог поста, Госпојинског поста, који је Црква одредила да се припремамо за сусрет са великим празником Успења пресвете Богородице. Овај је пост усред лета постављен да би се сетили да Богу, са једне стране, благодаримо за сва Његова добра која нам у току године шаље а, с друге стране, и да помислимо на своју душу а не само на сабирање летине, него да постимо за своју душу и да се побринемо за њено спасење. То значи да се припремамо постом, молитвом, Светом тајном покајања и исповести за Свето Причешће. Причешће, прво у току овога поста долази на Преображење Господње, такође велики празник који долази већ идућега петка. Треба овај пост искористити, браћо и сестре, да нам не прође узалуд него да заиста га проведемо онако као што Црква прописује, као што је Богу мило и драго, и да се удостојимо сви Свете Тајне Причешћа у току овога поста.“

У наставку беседе владика је нагласио да треба да следимо пример браће Макавеја када је питању одбрана праве вере:

“Данас прослављамо и Свете мученике старозаветне, Свету браћу Макавеје, њих седам на броју, мајку њихову Саломију и њиховог учитеља старца Елеазара који су сви пострадали мачем посечени од Антиоха Епифана за веру отаца својих. То је пример, браћо и сестре, како и ми треба данас да чувамо и ревнујемо за нашу веру православну, ону веру коју су нам Свети апостоли предали преко Светих отаца, коју нам је оставио наш Свети Сава и остали светитељи из рода нашега, међу њима Свети владика Николај Охридски и Жички и преподобни Јустин Ћелијски. То је вера православна, то је вера која није окрњена, није покварена, није измењена, треба ту веру тако и да сачувамо а не да се поводимо за разним модерним учењима и ветровима који дувају са разних страна и збуњују православни народ, не само у Србији него у целоме свету. Нека нам Господ дарује снаге да на томе путу правог исповедања вере и трпљења за веру, Господ је рекао да ће они који за Њим иду имати многе невоље у животу али је и рекао: “Не бојте се, Ја победих свет.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је манастирско братство приредило за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.