Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Осми Молитвени црквено-народни сабор у Лозници код Чачка

Осми Молитвени црквено-народни сабор у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Дана 6. јуна 2021. године, у манастиру Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, милошћу Божијом одржан је осми Молитвени црквено-народни сабор. Овогодишњи сабор је био посвећен јубилеју – ДЕСЕТ ГОДИНА ЕГЗИЛА и сећању на блаженопочившег Владику Артемија.

Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и 39 свештенослужитеља епархије. Сабору је присуствовало бројно монаштво епархије и око 2000 светосаваца из свих српских земаља и расејања. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије окупљеном народу архипастирском беседом обратио се Владика Максим. У својој беседи владика је најпре протумачио јеванђелску причу о чудесном исцељењу слепорођеног а затим додао:

„Ове године обележавамо спомен духовног прогледања, односно, потврду оног прогледања духовног који нам је даровао Св. Сава основавши помесну нашу цркву. Његова прва беседа била је беседа о правој вери. Тиме је он нама даровао тај најдубљи и најузвишенији духовни вид. Даровао нам је ту православну догматску видовитост и светосавску далековидост. То је оно духовно прогледање чији је носилац управо наша епархија у егзилу. Сећајући се тог прогонства наше епархије у којима је она само још интензивније наставила ону борбу за очување овог духовног светосавског прогледања, ми данас обележавамо управо спомен тога и то нас подсећа на тај духовни вид догматског православног чистог исповедања. Ту светосавску далековидост не смемо никоме дати и предати већ је морамо чувати као најузвишенији дар. Као што је за сваког човека вид велики дар без кога је тешко живети, тако је и за сваког православног хришћанина то догматско чисто православно вероисповедање као једини истински духовни вид, нешто без чега је немогуће уопште духовно видети, духовно живети и спасти се. То је то духовно прогледање које ми данас обележавамо, духовно прогледање мноштва из нашег народа који су препознали светлост вере коју је наш блаженопочивши старац усадио и расадио у својој светој епархији а која се већ десет година налази у прогонству. Нека би васкрсли Христос све нас оснажио да тај духовни вид непрестано чувамо, обделавамо, да гледајући очима светих отаца, очима чисте вере православне непоколебиво идемо њиховим путем и достигнемо царство небеско и живот вечни. Амин. Боже дај.“

После Свете Литургије организовано је послужење за све присутне а затим је уследила традиционална Духовна академија. Академију је отворио Епископ Ксенофонт. На академији су говорили протосинђел Варсануфије (Стошић) настојатељ манастира Св. Јована Крститеља у Љуљацима (на тему: „Десет година ЕРП у егзилу“) и ктитор манастира у Лозници Милоје Стевановић.  Настојатељ манастира Нова Никеја у Лелићу архимандрит Варнава (Димитријевић)  је подсетио на духовне поуке Владике Артемија. Програм Академије су својим наступима украсили хор “Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева, хор из манастира Св. Јована Крститеља у Љуљацима и гуслар Радован Шојић из Врбаса. Програм Академије водиле су Бојана Рајковић и Ивана Чукановић.

 

Инфо служба