Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у катакомби Светог Илије у Младенову

Храмовна слава у катакомби Светог Илије у Младенову

Print Friendly, PDF & Email

Великом старозаветном угоднику Божјем, боговидцу, чудотворцу и ревнитељу вере Божје, Светом Пророку Илији (20. јул/2. август) посвећена је катакомба Епархије рашко-призренске у егзилу у селу Младенову, недалеко од Бачке Паланке. И ове године катакомба је своју храмовну славу свечано прославила Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића),  јеромонаха Пајсија (Марковића), јереја Синише (Ђурина), јереја Славена (Стевановића), јереја Бранка (Јованчевића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Литургији је присуствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, и око 60 верника, углавном из српске Војводине.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели овогодишњи домаћин славе Мирјана Арваји из Црвенке. За следећу годину су се пријавили: Душан Кнежевић из Младенова, Славица Мијић из Сомбора и Небојша Миланко из Ветерника.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је говорио о животу светог пророка Илије, који је протекао у знаку пламене љубави према Богу и ревности за закон Божји, а затим је поучио народ:

“Ево и данас у ове вреле дане да се и ми сјетимо тога затварања неба у време пророка Илије. Нама Бог затвори небо тек на неки дан па кукамо, па плачемо, па говоримо како нам је вруће, како нема кише, како усеви неће да успију, како ово никада није бивало као што бива сада, али ето, тек нас Бог помало куша болно, куша нашу вјеру да видимо како је, замислите како је било у вријеме пророка Илије у Израиљу када три ипо године није било, не само, каже Свето Писмо, дажда него ни росе није било да ороси. Страшне муке и страшна страдања,али, допуштење Божије само да би се народ Богу повратио. Нека би дао Бог да молитвама св. Илије кога чекамо и ишчекујемо да са пророком, да са праоцем Енохом дође и да нам благовјести други долазак Христов, нека би дао да се његовим молитвама, молитвама Срба светитеља и свих светих и ми удостојимо да се назовемо ученицима Христовим слугама Јединога Бога да бисмо се удостојили да и у царство Божије уђемо, да Бога прославимо Оца и Сина и Светога Духа животом својим, душама својим, сада и увијек и кроз сву вјечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба