Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Димитрија у Сувом Долу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Димитрија у Сувом Долу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Сувом Долу код Блаца посвећен је Светом  Великомученику Димитрију. У понедељак, 8. новембра, манастир је, трећи пут по реду,  свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лозничкиГ.Г. Николај уз саслужење протосинђела Јована  (Узелца) и ђакона Зорана (Крстића). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 70 верника из многих места Топличког округа, Крушевца, Зајечара, Врњачке Бање, Александровца, Лесковца, Ниша. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће. За певницом су појале монахиње из манастира Светог Никите у Вргудинцу и манастира Св. Николаја из Лознице код Чачка.

Након Свете Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели настојатељица манастира мати Сузана и овогодишњи домаћин славе Мирољуб Збиљић из Раче код Куршумлије. За наредну годину пријавио се Драган Савићевић из Мердара.

Посебну радост ове године је, по први пут у овом манастиру, донео звук великог црквеног звона. Овај дар, љубављу и прилогом са распетог Косова, пренео је у срца присутних откуцаје рањеног срца окупиране Србије.

Надахнутом архипастирском беседом присутном народу се обратио Владика Николај.

Након Свете Литургије присутни су се укрепили за богатом трпезом, коју су припремиле мати Сузана, овогодишњи домаћин славе и сестре из Прокупља, Сувог Дола, Куршумлије, Доње Топонице и Пљакова.

Инфо служба