Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Никољдана у Лозници

Прослава Никољдана у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај служио је на празник свог небеског заштитника Светог Николаја Мирликијског, 19. децембра, Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Лозници уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протосинђела Софронија (Ердељана), ђакона Зорана Крстића и јерођакона Симеона (Васића). На Литургији се већи број присутних светосаваца сјединио са Господом кроз Свето Причешће. Након Литургије Владика Наум је пререзао колач славарима Светог Николаја – Владики Николају, игуманији Сари са сестрама и ктитору манастира Милоју Стевановићу.

Надахнутом архипастирском беседом присутнима се обратио владика Наум.

„Право благо, браћо и сестре, јесте Господ Исус Христос. Он је дошао са неба да нам Себе да, да се њиме богатимо, да се Богом богатимо. А како се човек богати Богом? Свака молитва, усрдна, смирена, покајничка није ништа друго него богаћење Богом. Кроз сваку усрдну молитву помало Божанске силе силази у душу човечију, освећује је, приближује Богу. Свака јеванђелска врлина, и пост и кротост и смирење и све друге јеванђелске врлине такође нас богате Богом. Свако јеванђелско добро дело, свака извршена заповест Господња јесте богаћење Богом. И то је циљ нашега живота, драга браћо и сестре, да се на тај начин што више богатимо Богом.
Нека би Господ молитвама Св. Николаја учинио да се само Богом богатимо, да нас ђаво не поткрада кроз грех, да нам кроз грех и страсти не одузима оно небеско благо које нам Бог даје због нашег труда и добре воље да му служимо, због вршења заповести Господњих. Да демонска сила, његовим молитвама, далеко одступи од нас и да и ми као и он прославимо животом својим Тројединог Бога нашег Оца и Сина и Светога Духа, кад одемо из тела да се и ми нађемо тамо где је данас Св. Николај и сви свети из рода нашег и сви угодници Божији, да са њима славимо Бога нашег Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба