Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог светилника Цркве Божије и великог поборника Православља, Преподобног Максима Исповедника, Света Црква прославља 21. јануара/3. фебруара. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима. Спомен Светог Максима Исповедника свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, као и још 15 свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало бројно монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Максима Исповедника принео Владика Максим.

Својом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Ксенофонт. Говорећи о одбрани вере православне Светог Максима Исповедника, Владика је упоредио његово исповедништво и страдање за веру са исповедништвом и страдањем за веру Епископа Артемија:

„О, браћо и сестре, како то древно и старо и страшно вријеме подсећа на данашње вријеме када смо имали и ми једнога старца омаленога висином и незнатнога по изгледу али који је тако љубоморно чувао вјеру православну, који је нас ученике своје учио да вјеру православну чувамо и исповједамо љубоморно па ако је потребно и смрћу својом да запечатимо оно у шта вјерујемо, говоримо, наравно сви знате о нашем блаженопочившем старцу Епископу Артемију, који сам би читавога живота свога одушевљен тим дивним учењем Светога Максима Исповједника па је и своју докторску дисертацију на теолошким студијама управо посвјетио Светом Максиму Исповједнику.
Па ето замонашивши и вјернога сина свога, нашега владику Максима, даде му то драго име, велико име, велико име и по значењу, јер Максим на латинском језику значи највећи, али велико име и по томе што га је велики светитељ Божији носио Свети Максим исповједник православља, Свети Максим мученик за име Христово.
Читајући то житије и ми се сјећамо опет нашег блаженопочившега старца који исто тако пред неправедним судијама, пред неправедним истражитељима био оптуживан за велике и страшне лажи као и Свети Максим Исповједник. Нису га само за вјеру оптуживали него да је тобоже и градове предао сараценима, да са сараценима другује и шурује да би хришћанско царство подкопавао и издавао и многа друга безумља. Читали сте сигурно житије Св. Максима, да га не препричавамо, али кажем колико нас подсјећа и на житије нашега блаженопочившега старца.

Држимо се светитеља Божијих, држимо се њихових дивних примјера јер видимо до дана данашњега да Црква Божја рађа исповједнике, да Црква Божја рађа светитеље као што је породила нашега светог и дивног старца владику Артемија који је и сам показао како треба за Цркву Божију, за Истину и за вјеру истрајавати. Нека и тај дивни и свјетли примјер надахне и Вас драги владико и све вас свештеници и свештеномонаси, монаси, матере и сестре монахиње и вас све дивна и драга чада духовна, да се сакупљајући се у овим нашим светм катакомбама исповједамо вјеру православну, дајемо дивне плодове вјере православне да бисмо и тиме и тим дивним плодовима посвједочили да смо ученици Христови, да смо дјеца Божија. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом присутном монаштву и верном народу пригодном беседом обратио се Владика Максим.

Инфо служба