Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ђурђевдан у Ариљу

Ђурђевдан у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

На празник Светог великомученика Георгија – Ђурђевдан, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г Ксенофонт, служио је Свету Архијерејску Литургију у Ариљу уз саслуживање протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Агапита (Бичанина) и јерођакона Георгија (Радојичића).

После Свете Литургије Епископ Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог Георгија принели јерођакон Георгије,  монаси Митрофан и Артемије, ктитор манастира Милош Стефановић, и бројни свечари овог великог угодника Божијег.

У својој празничној беседи владика Ксенофонт је поред осталог рекао:

„Нека би васкрсли Христос, Бог наш, свима нама даровао снаге да издржимо све муке и недаће потпомагани молитвама и заступништвом светог угодника Божијега, великомученика и победоносца Георгија кога на иконама сликамо како аждају убија, како аждају пробија, управо ону древну змију, ону древну аждају коју је Христос васкрсењем својим, а и свети великомученик Георгије преко васкрслога Христа убио, у ад је сурвао тамо гдје јој је и мјесто и тако ослободио дјевојку, ослободио Цркву Христову од напада која на њу са свих страна устаје, јер и данас устаје аждаја, многоглава аждаја екуменизма и новотарија и разноразних јереси и раскола, устају на Цркву Божију, а ми се молимо, браћо и сестре, да нас Господ у Цркви Божијој сачува, да вјеру у васкрслога Христа исповједамо, да прослављамо светога великомученика, светога свједока Божијега Георгија победоносца и другога свједока светог апостола Тому, у чијој се недјељи још увјек налазимо, а прослављајући њих да прослављамо самога Христа васкрслога. Амин. Боже дај. Христос Воскресе!“

Трпезу љубави за све присутне приредио је протосинђел Агапит, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.