Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Петра Коришког, славе капеле у Љуљацима

Прослава Преподобног Петра Коришког, славе капеле у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Предивног угодника Божијег из рода српског, Преподобног оца нашег Петра Коришког, Света Црква прославља 18. јуна. Овом великом подвижнику поста и молитве из тринаестог века посвећена је капела у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима.Своју другу славу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао  Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Романа (Папића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), јеромонаха Теоктиста (Вуловића) и јерођакона Симеона (Васића). Овом свештеном сабрању је молитвено присуствовао Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт, монаштво епархије и око 250 светосаваца из разних крајева наше земље. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Преподобног Петра Коришког принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Дејан Илић из Крагујевца. За наредну годину пријавио се Бранислав Ђерковић из Крагујевца и Данило Аксентијевић из Кнежевца.

Затим се присутном народу надахнутом архијерејском беседом обратио владика Наум. У својој беседи владика је најпре говорио о празнику Педесетнице, а затим додао:

„Дух Свети, дух Светог Петра Коришког, дух Светога Саве учинио је да потеку нови извори живе воде православља, да потеку нове Црне Реке. Ево данас смо у једној новој Црној Реци а има их још тридесетак. То су манастири наше свете епархије и ту се богољубиве душе напајају живом водом Православља, напајају Богом, вером и љубављу и ми сви то врло добро осећамо и данас на овај свети празник и свакодневно, драга браћо и сестре.
Шта нам остаје? Остаје нам да наставимо да живимо у истом духу, Духу Светом, да служимо Господу у правој вери, у љубави, заједништву, да живимо онако како нас је учио наш свети старац и епископ владика Артемије, да живимо, дакле, по заповестима Господњим, да живимо онако како је свети Петар Коришки живео читавог свога живота, да носимо крст свој, да бранимо своју веру, да се богатимо Духом Светим. Свака испуњена заповест јесте изливање Духа Светога у нашу душу, свака врлина изливање Духа Светога у нашу душу, свака света мисао, света реч, јеванђелско дело – изливање Духа Светога у нашу душу. Потрудимо се да Дух Свети свагда живи у нашој души, да га гресима својим, страстима својим, греховним жељама својим не отерамо далеко од себе. Истина, наши греси та протерују из наше душе али Дух Свети не одлази сасвим, остаје поред човека и саветује му да се покаје, исповеди, причести и тако очисти себе од сваке нечистоте греховне. Ако га човек послуша он се поново враћа у чисту душу. Нека би Господ дао да ми будемо заиста станиште Духа Светога као што је то био свети Петар Коришки, да усрдно служимо Господу у сваком тренутку, на сваком месту било да смо поред светитељских моштију или далеко од њих. Битно је да живимо у духу у ком је светитељ живео.“

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју је, заједно са овогодишњим домаћинима, припремило манастирско братство. Том приликом су млади гуслари и сестре при овој катакомби извели пригодан програм.

Инфо служба