Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На празник Успенија Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка. Овај празник сестринство манастира прославља као своју монашку славу. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, протосинђел Никодим (Малешевић), протосинђел Софроније (Ердељан), јерођакон Георгије (Радојичић) и ђакон Зоран Крстић. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника. Велики број верника се причестио пресветим и животворним тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богомајке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Драган и Драгана Марковић, Дејан и Душица Јовановић и Горица Марић, сви из Чачка. За наредну годину пријавили су се: Душица Јовановић из Чачка, Гордана Сопрана из Месине (Италија) и Зорка Митровић из Кучева.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је поред осталог рекао:

„Шта да кажемо о Чистој ми који смо нечисти, шта да кажемо више ми о Послушној која рече: „Ево слушкиње Господње“, ми који смо непослушни, шта да кажемо о Трпељивој ми који не можемо невоље овога живота да трпимо, него само да јој се клањамо, да јој се поклањамо, да прослављамо Њено Свето Успеније и да Је молимо иако смо овакви никакви и не покајани да нас Господ прими и препозна као своје.
Зато нас Пресвета Мајка Божија заступа пред престолом Господњим, зато се Њој молимо, зато Њу прослављамо, зато овај велики празник данас обиљежавамо када Њу молимо која је чистија била од сваког крина пољскога, која је чистија била од изворске воде чисте, Њој се молимо да и нас поврати у чистоту, Њу молимо да Син Њен опрости нама сагрешења наша, Њу молимо да нам покајање дарује док смо још у тијелу да бисмо се и ми могли достојно и припремити за сусрет са Сином Њеним.
О Пресвета Богородице Владичице која си била скинија Бога слова Пречистога Господа нашега заузми се пред престолом Господњим за читав род српски да не гријешимо, да не падамо него да се кајемо, да нас се не стиде свети преци наши на челу са Светим Савом у Царству Небеском, да се покажемо достојни наследници предака наших, да и ми уђемо у Царство Небеско. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.