Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Храмовна слава у Љуљацима – Зачеће светог Јована Претече

Храмовна слава у Љуљацима – Зачеће светог Јована Претече

Print Friendly, PDF & Email

Данас је милошћу Божјом велика радост зачећа највећег међу рођеним од жена, светог Јована Претече, украсила празнично, литургијско сабрање у љуљачкој обитељи.

Уочи овог великог празника служено је празнично бденије.

На сам дан храмовног празника свету архијерејску Литургију служио је Његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г. Артемије. Његовом преосвештенству саслуживао је велики број клирика, тачније четири јерођакона и укупно петнаест свештеника и свештеномонаха.

Велики број верника придошао са свих страна наше земље особито је увеличао овај празник, тако да у невелик љуљачки храм, посвећен овом празнику, нису сви присутни могли ући.

Особиту радост овог празничног саборовања представља рукоположење двојице монаха наше Епархије. Јерођакон Павле, који служи у новопазарској катакомби, рукоположен је у чин јеромонаха, а монах Софроније, смештен у Лозници код Чачка, рукоположен је у чин јерођакона. Многократно и радосно „достојан“ и „аксиос“ проламало се током рукоположења поменуте двојице монаха под сводовима љуљачког храма, у коме је читава света Литургија певана једнодушно, молитвено и торжествено од стране свих присутних верника, заједно са монахињама у певници.

После свете Литургије Епископ је пререзао славске колаче и беседио на тему овог радосног празника, након чега је уследила скромна трпеза љубави за све присутне.

Радост овог светог празника особито се излила у љуљачкој обитељи и потврдила светописамску и псаламску истину која каже: „Господ ће снагу народу Своме дати, Господ ће благословити људе Своје миром“ (Пс. 29, 11), ова снага и овај мир управо су садржани у великој благодати коју је Господ молитвама Свог светог Претече, на овај свети дан, обилато излио у љуљачкој светињи.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.