Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Нова Петковица у Метлићу

Прослава храмовне славе у манастиру Нова Петковица у Метлићу

Print Friendly, PDF & Email
Преподобној матери нашој Параскеви посвећен је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у селу Метлићу код Шапца. Манастир је добио име Нова Петковица. Своју небеску заштитницу манастир је по први пут свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом у новосаграђеној капели. Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење протосинђела Иринеја (Ристића), јеромонаха Симеона (Весића), јеромонаха Саве (Мирковића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Присуствовало је око 120 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Пре почетка Литургије Владика Ксенофонт је благословио облачење подрасника искушеници овог манастира Гордани Станковић.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част своје небеске заштитнице – Свете Петке принело сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Јован Веселиновић из Бијељине, Петар Младеновић из Шапца и Драгомир Лазић из Зворника. За идућу годину пријавио се Милан Самарџић из Малова, Александра Прљевић из Ужица, Миливоје Зарић из Београда и Ђорђе Симић.

У својој архипастирској беседи владика Ксенофонт је поред осталог рекао:

„Нека и ова светиња и Света Петка буду на помоћи мати Нони и њеним сестрама, да се усрдно подвизавају угледајући се на Свету Петку и на све оне преподобне које су и у роду нашем и у роду хришћанскоме просијале, а и вама свима да буде на молитвену помоћ, на молитвено заступништво и на исцјељење и на избављење и ова света обитељ и ове молитве које принесмо данас пред престолом Божијим Светој Петки угодници Божијој и самоме Господу који нека би нас молитвама њеним помиловао данас и у дан суда. Амин. Боже дај.“

Ово дивно светковање Преподобне матере наше Параскеве настављено је трпезом љубави коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом су верници при овом манастиру одржали пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.